Trenutna ratna dešavanja na tlu Evrope građane podsjećaju na bol i patnju koju su i sami preživjeli. Informacije o ratnim stradanjima i mogućem proširenju rata na naše prostore, o kojima slušamo posljednjih dana, utiču na mentalno zdravlje i retraumatizaciju građana. Sa Zanom Imamović-Salčinović magistricom psihologije i psihoterapeutkinjom iz Javne ustanove „Dom zdravlja“ Zenica razgovarali smo o tome koje posljedice ovakvi događaji mogu ostaviti na naše mentalno zdravlje te koji su najbolji načini kako da pobijedimo strah.
Negativna osjećanja su normalna pojava
Prema riječima stručnjaka, pod ovakvim okolnostima negativna osjećanja građana i strah da se historija ne ponovi sasvim su normalna pojava. Strah je jedna od osnovnih emocija koji se može zamisliti kao automatski alarm koji se uključi u trenucima opasnosti. Tada se javlja tjeskoba koja je prisutna kada mislimo da prijetnja koja se dešava nadilazi naše mogućnosti da se suočimo s njom. „Svi mi koji smo preživjeli rat u Bosni i Hercegovini 90-ih godina prošlog vijeka bili smo izloženi ili smo svjedočili smrti, prijetnji smrću, stvarnoj ili prijetećoj ozbiljnoj povredi, doživljenom ili prijetnji seksualnim nasiljem. Stoga aktuelna ratna zbivanja dovode do retraumatizacije većine našeg stanovništva, čak i onih koji nisu direktno proživjeli rat, ali kojima se desilo nešto što se naziva transgeneracijski prijenos traume“, kaže Imamović-Salčinović. U kriznim situacijama, kao što je ova, opravdano je imati različite psihološke reakcije i neugodna osjećanja i sjećanja, međutim, kaže Imamović-Salčinović, većina nas je, ipak, sposobna pokazati nevjerovatnu otpornost i razviti protektivne mehanizme i strategije suočavanja.
Načini kako pobijediti strah
Postoje različiti načini i tehnike kako pobijediti strah. Obzirom da je svaka osoba individua za sebe, nekima će trebati više vremena i vođenje stručne osobe, dok je blaže oblike strahova moguće samostalno savladati. „Ono što bi se preporučilo u trenucima kada počnete osjećati intenzivan panični strah je da se prije svega fokusirate na disanje kako bi smanjili fiziološke reakcije koje imamo kada smo u strahu i panici, a to će nam pomoći da se odvojimo od zastrašujućih misli. Pored toga, pri savladavnju straha će efikasno pomoći da se postepeno izlažemo i suočavamo sa svojim strahovima, vodeći računa o emocijama i tjelesnim reakcijama, koristeći se pozitivnim izjavama za savladavanje“, kaže Imamović-Salčinović ističući da je važno je ostati u sadašnjosti, odnosno usredočiti pažnju na konkretne objekte u neposrednoj okolini, biti „ovdje i sada“ , te nastojati ne imati katastrofalna očekivanja i predviđanja budućih situacija koje se još nisu desile. Od velike je pomoći su, svakako, religija, zdravi porodični odnosi i socijalna podrška, briga o sebi i svom zdravlju.