U organizaciji SUABNOR-a ZDK i UABNOR-a Grada Zenica u utorak, 27. jula, obilježena je 80. godišnjica Dana ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine u Narodno-oslobodilačkom ratu, također ovaj datum se obilježava i kao Dan antifašista u BiH. Brojne delegacije iz ZDK su se okupile na spomen-obilježju Smetovi kod Zenice gdje su položile cvijeće i, kako kažu, prisjetili se boljih vremena.
Na okupljanju je poslana poruka da antifašizam nikada neće nestati s ovih prostora iako u zadnje tri decenije postoje otpori toj ideji i djelu. Predsjednik SUABNOR-a ZDK Sretko Radišić izjavio je da je sve manje iskrenih antifašista u koloni živih te da se antifašizam danas posmatra u evoluciji savremenog doba s maksimalnom tolerancijom.
– Sve je manja kolona živih ali pokušavamo održati aktivan odnos prema ovim spomen-obilježjima. Pokušat ćemo regenerisat članstvo. Podržavamo izmjene zakona visokog predstavnika za zabranu negiranja genocida, isticanja ratnih zločinaca. Život teče dalje i moramo ići u korak sa životom -rekao je Radišić te dodao da su prisutne bile delegacije iz Olova, Vareša, Kaknja, Tešnja i Maglaja.
Zehrid Cigura, predsjednik UABNOR-a iz Vareša se prisjetio svoja dva susreta s Josipom Brozom Titom iz vremena kad je iskrena ideja antifašizma živjela na ovim prostorima.
– Prvi put sam Tita sreo 1976. godine u Nišu, bio sam graničar i dobio sam orden za vojničke vrline koji mi je trebao uručiti Titov izaslanik. Međutim, tad je Tito bio u Nišu pa sam primio od njega orden koji volim više nego išta drugo. U to vrijeme vojnici se nisu smjeli šišati na ćelavo. U međuvremenu, ja sam se ošišao i dobio sam kritiku od komandanta prije dodjele ordena. Kad sam se pozdravljao s Titom, kao da sam dodirnuo pamuk a ne njegovu ruku. Da li sam se uplašio, tako je to izgledalo, a drugi put sam ga vidio dvije godine poslije na Željezničkoj stanici u Zenici -kaže Cigura i dodaje da će antifašista ostati do kraja života.
Milivoje Marinković, počasni član UABNOR-a Grada Zenica, rekao je da osjećaji, nažalost, nisu onakvi kakvi bi trebali da budu.
– Mi smo nakon Drugog svjetskog rata mislili da smo pobijedili fašizam, ali nismo. Ostale su klice i nismo ih dokrajčili. Vjerujem da će nas naslijediti mlađi i nastaviti s idejom antifašizma -rekao je Marinković.
– Ovo je najsvjetliji dan što se tiče Zenice, zeničkog kraja i Zeničana. Ponosim se na ovaj dan, ali se ne ponosim na ovo vrijeme -kaže Ivan Bilić.
Cvijeće je položeno i na spomen-obilježju vojnih i civilnih žrtava iz perioda agresije na BiH od 1992. do 1995. godine. Nakon tog je nastavljeno druženje uz partizanske pjesme.