Udruženje „Baton“ Zenica protekle sedmice je u prostorijama Gradske biblioteke Zenica upriličilo edukativnu tribinu pod nazivom „Bosanski nišani-zaboravljena kulturna baština“.
„Pored tema koje se odnose na agresiju, stradanje i patriotske sadržaje, naše Udruženje se bavi i kulturnim sadržajima. Često prolazimo pored nišana, ali o njima izuzetno malo znamo. Stoga je ova večerasnja tribina prilika sa ukažemo na njihov značaj za naše kulturno-historijsko naslijeđe, te šta su nam naši preci ostavili u amanet“, kaže doktor historijskih nauka Amir Ismić, predsjednik Udruženja „Baton“ Zenica.
Gost predavač na tribini bio je mr.sc. Nihad Klinčević, naučno-istraživački radnik.
„Po rezultatima i prema činjenici kako brzo nestaju nišani, moram istaći da nismo svjesni kakvo blago imamo. Istraživajući nišane, iz usmenih i pisanih izvora, saznao sam da oni pričaju posebne priče. Otkrio sam koji je bio društveni položaj tih ljudi, dali su bili pobožni ljudi, vojnici,.. Ovo je jedna veoma zanimljiva oblast i žao mi je što nema više istraživača koji je istražuju“, kaže Klinčević napominjući da je, prema njegovom terenskom istraživanju, prošlost Bosne veoma malo istražena. „Usudit ću se reći da je otkriveno samo 10 odsto prošlosti Bosne, dok se ostatak nalazi u šumama, gdje se nalaze ostaci građevina, stari stećci i nišani“, ističe Klinčević.
Bosanski nišani pričaju nam priču o prošlim vremenima, nepoznatim ljudima te o značajnim događajima iz davno minulih vremena.