Vranduk

Bosna i Hercegovina je država s dugogodišnjom tradicijom. Mnogobrojne kulture koje su kroz historiju obitavale na ovom tlu ostavile su za sobom tragove vidljive i danas.
Cilj projekta
Historijski gledano, Bosna i Hercegovina je jedna od država Evrope, s gotovo neprekinutom historijom kao geopolitička cjelina od Srednjeg vijeka do danas. Između 1180. i 1463. bila je nezavisna kraljevina, od 1580. do 1878. ejalet u Osmanlijskom Carstvu, od 1878. do 1918. u sastavu Austro-Ugarske, a od 1945. do 1992. federalna republika SFRJ.
Projektom „Čuvajmo naslijeđe za buduće generacije – Bosnom kroz vijekove“ želimo upoznati građane s područja Zeničko-dobojskog kantona, a posebno mlade, o području na kojem je stvarana država, promjenama granica, ratovima, mirovnim ugovorima i vladarima, narodu koji je stvarao ovu državu i borio se za njen opstanak, kao i o načinu života.


Projekat podržava Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona a imamo podršku i muzeja i historičara s područja ZDK s kojima ćemo surađivati. Muzeji u Zenici, Kaknju, Visokom, Maglaju i Tešnju čuvaju veliki broj predmeta, dokumenata i fotografija te ćemo izdvojiti najvažnije i prezentirati ih javnosti.


Tešanj

Cilj Projekta je da se kroz tekstove o našem kulturno-historijskom nasljeđu i građevinama koje svjedoče višestoljetnoj tradiciji državnosti i opstojnosti Bosne i Hercegovine, građani upoznaju s historijskim događajima i građevinama iz određenih perioda nastanka i razvoja naše države kao i značaju njihovog očuvanja. To je dio našeg kulturno-historijskog nasljeđa, to su temelji na kojima se gradila i branila bosanska država.
Projekat podržava Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona a imamo podršku i muzeja i historičara s područja ZDK s kojima ćemo surađivati. Muzeji u Zenici, Kaknju, Visokom, Maglaju i Tešnju čuvaju veliki broj predmeta, dokumenata i fotografija te ćemo izdvojiti najvažnije i prezentirati ih javnosti. Namjera nam je da u saradnji s muzejima na području kantona predstavimo najvažnije historijske markere, odnosno lokalitete, ličnosti i događaje o kojima svjedoče pohranjeni muzejski eksponati, koji svjedoče o dugom kontinuitetu državnosti Bosne i Hercegovine bilo da je riječ o kraljevskom tronu u Bobovcu, vrandučkom notarijatu i ploči sudije velikog Gradiše koji svjedoče o srednjovjekovnom zakonodavstvu, ili djelovanju Crkve bosanske, tako očitom zahvaljujući lokalitetu Mile kod visokog.
Brojne tvrđave
Upravo naše tvrđave svjedoče o bogatoj historiji i tradiciji bosanske države te, iako su mnoge od njih u lošem stanju, iza svojih zidina pričaju priče o prošlim vremenima. Pisat ćemo o srednjovjekovnoj tvrđavi u Vranduku, smještenoj nedaleko od Zenice, koja s ponosom vijekovima stoji na ovom mjestu. Osim po svom impresivnom zdanju, koje je dosta dobro očuvano sve do danas, bila je povremeno i sjedište bosanskih kraljeva, a posebno se za njegovu historiju spominje pretposljednji bosanski kralj Tomaš.
Tešanjska tvrđava, jedna od najvećih u našoj domovini, potiče iz 15. vijeka i svjedoči o osmanskoj, ali i kasnije austrijskoj okupaciji koju je prebrodila. Ovo zdanje bilo je nekada osmanska stražarnica i kasarna za vojsku, ali danas je otvorena za sve posjetioce koji žele doživjeti Bosnu na sve njene načine.
Maglajska tvrđava kroz stotine godina, održavala se u dosta dobrom stanju mijenjajući formu i sadržaj u skladu s promjenama u načinu ratovanja. Danas je tvrđava otvorena, napuštena, bez zastave na jarbolu, a teško se ko može sjetiti u Maglaju kad je posljednji put renovirana ili bar uređena za turiste.
Bobovac je nekada bio prijestolnica bosanske države zajedno s Kraljevom Sutjeskom. Danas se na ovom historijskom mjestu mogu pronaći tek ostaci nekadašnje utvrde. Bobovac se prvi put pominje u dokumentima iz 1349. godine što je dokaz da je tvrđava starija više od pola milenija.
Bitan za historiju je i Stari grad Visoki, srednjovjekovni grad i tvrđava koji je postojao za vrijeme srednjovjekovne Bosne. Prvo spominjanje grada se desilo 1. septembra 1355., iako se pretpostavlja da je sagrađen još mnogo ranije. Osmanlijskim osvajanjem Bosne biva porušen. Danas je stari grad Visoki nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Svakako, vrijedno je spomenuti i mjesto Mile, koje je bilo kraljevsko stolno i saborno mjesto, te krunidbeno i grobno mjesto bosanskih kraljeva za vrijeme srednjovjekovne Bosne.


PROJEKAT PODRŽAVA MINISTARSTVO ZA OBRAZOVANJE, NAUKU, KULTURU I SPORT ZDK