PRIČE O MUZEJIMA


Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembra 2013. godine, Dom kulture Kakanj je temeljito obnovljen i svečano otvoren. Svečano otvaranje novoizgrađene, uređene „Gradske galerije“ upriličeno je 8. augusta 2014. godine, a povodom Dana nezavisnosti, 1. marta, 2015. godine, otvoren je „Muzej Kaknja“ koji je u prva dva mjeseca primio više od 2.000 posjetilaca.
Formirano šest muzejskih zbirki
– Objekat u kojem je smješten Muzej Kaknja je jedan u nizu objekata koji su vlasništvo JU KSC Kakanj. Napominjemo, kakanjski Muzej nije zasebna institucija već odjeljenje u sklopu JU Kulturno-sportski centar Kakanj, koja djeluje od 1967. godine, a osnovan je od strane Općine Kakanj. Muzejski prostor prostire se na dvoetažnom objektu i podrumskim prostorijama koje se koriste kao prostor za muzejski arhiv, što predstavlja adekvatan i odgovarajući prostor za muzejsku djelatnost -kaže Nerma Alagić, portparol JU KSC Kakanj.
Muzej Kaknja, kao informacijska struktura posredovanja baštine, u svom kratkom vremenu postojanja bilježi značajne korake u stvaranju kulturnog ozračja grada Kaknja i njegove okoline. Područje općine Kakanj bogato je kulturno-historijskim nasljeđem s posebnim akcentom na arheološki potencijal što je bila i osnova za osnivanje Odjela Muzej Kaknja. Trenutno je u Muzeju formirano šest muzejskih zbirki, s preko 5.000 eksponata. Riječ je o sljedećim zbirkama: arheološka, etnološka, historijska, numizmatička, zbirka ratnih godina i tehnička.


Manji dio od ukupnog broja muzejskih eksponata izložen je kroz pet stalnih muzejskih postavki. To su: „Prošlost Kaknja od prethistorije do kraja srednjeg vijeka“, etnološka, „Kakanj u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995“, numizmatička i tehnička.


– Pored ovih sadržaja Muzej vodi brigu i o tehničkom spomeniku Lokomotiva (ćiro), Nažbiljskoj i Ivničkoj nekropoli stećaka, te lapidariju u okviru kompleksa KSC-a. Jedan od najznačajnijih eksponata Muzeja je čuveni srednjovjekovni pečatni prsten s ljiljanima koji je izrađen od srebra s pozlatom. Sve navedeno, predstavlja okosnicu rada Muzeja i ima za cilj približiti posjetiocima prošlost i običaje kakanjskog područja što ujedno i pobuđuje interes posjetitelja za ovim muzejskim sadržajima -rekla je Alagić.
Besplatan ulaz
Zahvaljujući Općini Kakanj, posjete u Muzeju su besplatne. Muzejske posjete kreću se od onih masovnijih kroz organizirane aktivnosti i sadržaje koje priprema Muzej te onih čiji je karakter od turističkog do radnog i istraživačkog. Brojni su posjetitelji i iz drugih dijelova BiH, a bilježe se i posjete iz inostranstva. U odnosu na godine pandemije COVID-a evidentan je porast posjeta koji se polako vraća na nivo iz 2019. i prethodnih godina, kad je na godišnjem nivou od 2.000 do 3.600 osoba posjećivalo Muzej.
– Muzej svoje aktivnosti namijenjene javnosti prezentira svakodnevno putem društvenih mreža kao i kroz aktivnosti kojima se obilježavaju značajni datumi, događaji, promocije knjiga (Stručna biblioteka), gostujuće izložbe… Posljednje aktivnosti realizirane su u povodu obilježavanja 11. jula, Dana sjećanja na genocid u Srebrenici (promocija knjige na Brajevom pismu „Moj osmijeh je moja osveta“, autor Dževa Avdić), a naredne aktivnosti vezane su za Kulturno-sportsku manifestaciju „Kakanjski dani 2022“. Riječ je o promociji knjige „Mevlana Dželaludin Rumi-životopis“, autora Elvira Musića, otvaranje muzejske postavke „Narodne nošnje BiH“, i predavanja na temu „Narodne nošnje Bosne i Hercegovine s osvrtom na narodne nošnje u stalnoj etnografskoj postavci u Muzeju Kaknja“ i „Zmijanjski vez – svjetsko nematerijalno nasljeđe“ (aktivnost će biti organizirana u saradnji s Muzejom RS iz Banja Luke) -izjavila je Alagić na kraju.

PROJEKAT PODRŽAVA MINISTARTVO ZA OBRAZOVANJE,
NAUKU, KULTURU I SPORT ZDK