U Srebrenici će i ove godine 11. jula biti obilježena godišnjica genocida kojeg su 1995. godine nad Bošnjacima s tog područja počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba, a nakon komemoracije će biti pokopani posmrtni ostaci još 30 žrtava tog zločina.
Najmlađa žrtva imala 15 godina
Kako su potvrdili iz Instituta za nestale osobe BiH (INO), bit će pokopani posmrtni ostaci koji su ranije ekshumirani iz masovnih grobnica, no proces identifikacije trajao je godinama zbog stanja u kojem su pronađeni. Među žrtvama čiji će ostaci biti pokopani najmlađi je Elvir Salčinović, koji je u vrijeme kad je ubijen imao tek 15 godina. U srebreničkom genocidu ubijeni su mu i otac i brat koji su ranije pokopani u krugu memorijalnog groblja u Potočarima gdje je tokom rata bila baza pripadnika mirovnih snaga Ujedinjenih naroda.
Marš mira
Više od 3.220 osoba bilo je prijavljeno za ovogodišnji „Marš mira“, trodnevno pješačenje u okviru obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici. Učesnici „Marša mira“ pješače od Nezuka do Potočara i Srebrenice – obrnutim smjerom od onoga kojim su Srebreničani tog ljeta 1995. godine bježali pokušavajući doći do slobodnog teritorija. „Marš mira“ su pokrenuli preživjeli Srebreničani, a on simbolizuje čuvanje sjećanja i sprečavanje negiranja onoga što se dogodilo u Srebrenici. – Ovo je 19. „Marš mira“ koji se održava u okviru obilježavanja godišnjice stradanja Bošnjaka zaštićene zone UN-a Srebrenica. Trasa je očišćena, pokošena, uređena pa čak i oni najizazovniji dijelovi, Buljim i buljimski potoci, su dovedeni do toga da budu sigurni za sve učesnike „Marša mira“ i da budu prohodni -izjavio je Suljo Čakanović, predsjednik Pododbora za „Marš mira“, dodajući da će na skoro svakom pedlju trase biti ekipe medicinske pomoći, helikopterska podrška Oružanih snaga BiH te da ništa nije prepušteno slučaju.
Prema posljednjim informacijama koje smo dobili do zaključenja ovog broja Naše riječi, u ovogodišnjem „Maršu mira“ učestvuje više od 4.000 osoba.
Zvanični program
Danas (utorak, op.a.) će se u Memorijalnom centru Potočari (nekadašnjoj Fabrici akumulatora) s početkom od 10:30 održati komemoracija na kojoj će se obratiti brojne zvanice. Tačno u 12 sati će na Memorijalnom kamenu brojne delegacije odati počast i položiti cvijeće za žrtve genocida. Hor „Djeca Srebrenice“ će izvesti Inferno a u 13 sati će se oglasiti ezan nakon kojeg će uslijediti klanjanje podne-namaza i ikindija-namaza. Dženaza-namaz šehidima genocida će se klanjati u 13:20 nakon ćega će se tabuti iznijeti od Musalle do mezarja. Vjerski program će biti završen zajedničkim učenjem na kaburu i dovom u 13:50.
Ekipa iz redakcije Naše riječi će i ove godine prisustvovati obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici, odakle vam donosimo reportažu u narednom broju naših novina.