Širom svijeta, 14. juna, obilježava se Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi. Cilj je podići svijest o potrebi za sigurnom krvlju i krvnim proizvodima, ali i naglasiti značajan doprinos dobrovoljnih i neplaćenih davalaca krvi u spašavanju života. Ovaj datum ove godine obilježava se pod sloganom “Daruj krv, spasi život”
Poseban osjećaj
Već duži niz godina, još kao student, Sedin Karahodžić iz Kaknja darivao je krv. Osjećaj je, kaže, poseban, a ponajviše raduje spoznaja da spašavate nečiji život.
„Još kao student u Sarajevu darivao sam krv, ali nisam imao registrovanu knjižicu, niti sam obraćao pažnju na statistiku. Obzirom da sam državni sužbenik u Općini Kakanj, koji radi na poslovima sa predsjednicima mjesnih zajednica, rodila se ideja o osnivanju vlastite sekcije i tada su naravno i počeli se nizati statistički podaci. Svi naši članovi Sekcije imaju registrovane knjižice i većina je darovala krv više od 10 puta. Osjećaj koji se dobije kada darujete krv, te svjesni činjenice da spašavate nečiji život, zaista je poseban i mogu ga doživjeti samo oni koji daruju krv. Moja poruka, posebno mladima, ukoliko se osjećaju zdravim, je da probaju i daruju krv“, kaže Karahodžić.
Sekcija broji preko 100 članova, organizovali 17 akcija
Sekcija dobrovoljnih davalaca krvi “Mjesne zajednice općine Kakanj” djeluje od 2019. godine. Okosnica Sekcije su bili predsjednici mjesnih zajednica, potom se proširilo na članove savjeta mjesnih zajednica, zatim uposlenike Općine Kakanj, a onda i na sve hrabre i humane ljude koji su to željeli.
„Naša sekcija sada broji preko 100 članova i zastupljene su sve vrste krvnih grupa. Do sada smo proveli 17 akcija u saradnji sa Crvenim križom Kakanj te Transfuzijom Zenica. Darovali smo 550 doza krvi koje život znače. Osim redovnih akcija, imamo dosta vandrednih, odnosno hitnih slučajeva na koje se odazivamo i u tome smo prepoznatljivi. Svjesni činjenice da samo zdrav čovjek može pomoći bolesnom, da se krv ne može kupiti niti proizvesti, naši članovi su zaista jako odgovorni i spremni u svakoj situaciji da pruže ruku spasa. Naš predan i odgovoran rad prepoznao je i načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević te usvojenom inicijativom nedavno smo dobili i ulicu u užem dijelu grada Kaknja pod nazivom “Ulica darivalaca krvi”, na što smo izuzetno ponosni i zahvalni“, kaže Karahodžić, koordinator sekcije DDK „Mjesne zajednice općine Kakanj”.
Kako kaže, iako su građani Kaknja poprilično zainteresovani za doborovoljno davalaštvo krvi, ipak ima još mjesta za napredak, pogotovo kada govorimo o podizanju svijesti i edukaciji, posebno mladih, a sve u cilju što boljeg prestavljanja samog pristupa darivanja krvi. „Tekućina zvana “crveno zlato”, kako je popularno nazivaju, je još uvijek nezamljenjiv resurs i u 21. vijeku te ovim putem apelujem pridruživanju humanoj porodici kako ne bi dozvolili da se ni jedan život izgubi nedostatkom kapljice koja život znači“, poručuje Karahodžić.