Povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, delegacije Vlade i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona te udruženja branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-95. položile su cvijeće i odale počast patriotama koji su odbranili nezavisnost i suverenitet BiH, kao i svim civilnim žrtvama rata, na spomen obilježju Kameni spavač u Zenici, saopćila je Press služba.
Poruke Prvog marta
Čestitku za Dan nezavisnosti uputio je predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić koji je podsjetio da su se prije 32 godine većina građana na referendumu održanom 29. februara i 1. marta izjasnili da žele da žive u nezavisnoj i slobodnoj Bosni i Hercegovini.
“Poruke Dana nezavisnosti su da ne smijemo zaboraviti ljude koji su smogli hrabrosti i snage da tog dana izađu na referendum i daju svoj glas za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu. Posebno mi Bošnjaci, koji nemamo rezervnu domovinu, to trebamo znati i cijeniti koji su to ljudi u BiH. Na Dan nezavisnosti posebnu počast odajemo patriotama koji su dali svoje živote i dijelove tijela za državu BiH, da ih nikad ne zaboravimo i da bude vječno i trajno sjećanje na njih”, rekao je predsjedavajući Huskić.
Naglasio je da BiH mora težiti i napredovati na putu evroatlantskih integracija, ulasku u EU i NATO, kako bi država BiH bila sigurnija i sretnija u budućnosti.
Prijem za udruženja
Nakon odavanja počasti upriličen je svečani prijem za predstavnike boračkih organizacija ARBiH i HVO-a, civilnih žrtava rata i Saveza logoraša, kao i predstavnika udruženja SUABNOR-a u Zeničko-dobojskom kantonu.