PROJEKAT: PRIČE O MUZEJIMA

Franjevački muzeji kriju iznimno kulturno-istorijsko blago, pogotovo samostan u Kraljevoj Sutjesci gdje je uz pomoć Vlade Republike Hrvatske izgrađen poseban foaje 2012. godine u kojem je trenutno smještena stalna muzejska postavka.
Blago sutješkog muzeja
Sutješki samostan vrlo je bogat kulturno-istorijskim i umjetničkim sadržajima: brojni arhivski dokumenti, dragocjene stare knjige, zbirka slika, te kovinski i tekstilni predmeti umjetničkog obrta. Najstarija i vjerojatno najvrjednija slika je „Poklon kraljeva – Krist pada pod križem“ iz 15. vijeka, slikana s obje strane na dasci presvučenoj platnom. Ona je jedini sačuvani dio nekadašnjeg preklopnog gotičkog oltara. U sutješkoj se zbirci nalaze i dvije slike domaćeg majstora Stjepana Dragojlovića iz okolice Kraljeve Sutjeske, koji je živio na prijelazu iz 16. u 17. vijek a slikarstvo učio u Veneciji. Prva njegova slika „Raspeće“ je iz 1597., a druga „Bezgrešno začeće“ iz 1621. godine. Na obje slike se nalazi i autoportret autora. Od drugih slika neke su venecijanskog porijekla iz 17. vijeka: „Krštenje Kristovo“, triptihon: „Navještenje–Rođenje–Ulazak u Jeruzalem“, te reprezentativna slika baroknog razdoblja „Glava Krista s trnovom krunom“ (17. vijek) koja je sve do 1988. bila nepoznata. Također je vrijedna slika „Sv. Katarine“ tal. porijekla (17. vijek), te „Madona s Kristom i sv. Antom“ Francesca Guardia (18. vijek). Kiparskih djela znatno je manje, a spomena je vrijedno „Uznesenje Marijino“ nabavljeno u Italiji 1839. godine.


Šest vrlo vrijednih umjetničkih slika, te nekoliko predmeta misnoga ruha među kojima i paramentu bosanske kraljice Katarine, sutješki je samostan 1871. dao Strossmayeru na čuvanje. O tome Strossmayer u svojem pismu iz 1873. piše: “Take stare stvari ovim se načinom spašavaju za naroda i za samu Bosnu, jerbo ja i sebe i Akademiju znanosti, a i našu vladu obvezujem, da se jednoč, kad Bog dade, da Bosna svoja postane, Bosni sve njezine stvari povrate”. Ti predmeti nikada nisu vraćeni.


Velik broj posjetilaca
Osim vjernika, samostanski muzej i biblioteku svake godine posjećuje veliki broj turista, kako nam je rekao fra Željko Brkić, gvardijan samostana i kustos muzeja i biblioteke, prije pandemije u toku 2019. godine su imali „turistički bum“ i između 5.000 i 6.000 posjetilaca, ne samo iz BiH nego i iz država okruženja.

Fra Željko Brkić

– Muzej, a pogotovo biblioteka koja je otvorena 80-tih godina, iziskuje i velike troškove održavanja. Protekle dvije godine smo morali zaustaviti posjete zbog poštivanja higijensko-epidemioloških mjera jer je prostor muzeja i samostanske biblioteke skučen. Urađeno je nekoliko projekata na uljepšavanju kako unutarnjeg tako i vanjskog ambijenta. Uspjeli smo da zamijenimo i postavimo posve novu „LED“ rasvjetu u prostoru u kojem se nalaze stare knjige i u muzeju. Bogu hvala, s početkom 2022. godine ponovno smo otvorili svoja vrata za posjetitelje –kaže fra Brkić i dodaje da su posjete muzeju posebno aktuelne od aprila do oktobra.
– Najvećim dijelom imamo ekskurzije učenika u 5. i 6. mjesecu ali imamo i goste iz drugih država koji putem raznih turističkih agencija dolaze u BiH. Svi su oni oduševljeni kad dođu ovdje -kazao je fra Brkić te na kraju razgovora dodao da nemaju fiksno radno vrijeme nego posjete dogovaraju po pozivu.

PROJEKAT PODRŽAVA MINISTARSTVO ZA OBRAZOVANJE, NAUKU, KULTURU I SPORT ZDK