Pravilna upotreba antidepresiva pomaže,
dok samomedikacija može dovesti do ovisnosti

Zabrinutost zbog posljedica koronavirusa, galopirajuće inflacije, rata u Ukrajini, te mnogih drugih loših vijesti dopinosi dodatnom stresu građana. Upravo zbog raznih stresnih situacija, a prema podacima Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, građani sve više posežu za tabletama za smirenje i antidepresivima.
Kombinacija lijekova i psihoterapije

Habibović
Habibović

„U pitanju je svjesna ili nesvjesna reakcija organizma na procjenu neke situacije, odnosno stres nastaje kada procijenimo da je neka situacija toliko kompleksna da nadilazi naše postojeće mehanizme suočavanja. Obzirom da je to subjektivna procjena, za jednu osobu gužva na cesti može biti izvor stresa dok se druga osoba ponaša uravnoteženo. U našim uslovima stresora je puno: odlazak djeteta u inostranstvo, gubitak voljene osobe, teškoće u obezbjeđivanju finansijske sigurnosti, loš šef, za majku koja gura kolica parkirana auta na trotoaru, nemogućnost dolaska do neke ustanove osobi koja je u kolicima… Kao reakcija na dulju izloženost stresorima mogu se pojaviti različite reakcije: depresivno raspoloženje, anksioznost, fobije, opsesivno-kompulsivni poremećaj… Obzirom da je depresija povećana sa promjenom raspoloženja, gubitkom interesa, zadovoljstva, poremećajem apetita, ciklusa spavanja, i drugim simptomima, često je nužna upotreba antidepesiva. Antidepresivi regulišu ravnotežu hormona raspoloženja i pomažu osobi koja je u depresiji. Slično je i sa promjenama koji zahtjevaju lijekove za smirenje“, objašnjava mr.sc. Sedin Habibović, dipl.psiholog, ističući kako upotreba ovih lijekova mora biti pod nadzorom liječnika, jer samomedikacija može izazvati dodatne probleme.
Najbolji efekti u tretmanu depresije, anksioznosti i drugih poremećaja postižu se, ističe Habibović, kombinacijom lijekova i psihoterapije. „Kada klijenti dođu na psihoterapiju onda se prvo uspostavi odnos povjerenja a potom dolazi i do otvorenog razgovora. Tada se uz primjenu adekvatnih metoda i tehnika postižu dobri rezultati. Ako je neko imao traume, bilo u djetinjstvu ili neposredno prije deperesije, onda se nakon stabilizacije raspoloženja pristupa procesuiranju traume. To znači da kroz psihoterapiju pronađemo način da razriješimo uzrok toga stanja iz prošlosti, a potom se proces usmjerava ka trenutnim izazovima. Cilj je osnažiti osobu da sama nađe dobre načine suočavanja sa izazovima“, kaže Habibović.
Važno je obratiti se liječniku ili psihologu
Iako, s jedne strane, korištenje antidepresiva i lijekova za smirenje pomaže, s druge strane, psiholozi upozoravaju i na negativne efekte njihove prečeste upotrebe, kao što je stvaranje ovisnosti. „Pravilna upotreba antidepresiva i anskolitika, pod nadzorom psihijatra, pomaže osobi, dok samomedikacija može dovesti i do psihološke i do fizičke ovisnosti“, ističe Habibović.
Ukoliko prepoznajete prisustvo nekih simptoma depresije, važno je, ističe naš sagovornik, obratiti se svom liječniku ili psihologu.
„Pravovremena reakcija skraćuje vrijeme depresije. Mentalno zdravlje se može kontinuirano unapređivati i postići visok nivo rezilijencije, odnosno otpornosti na životne neprilike: druženje sa pozitivnim osobama, udaljavanje od „emocionalnih vampira“, šetnje, izlasci u prirodu, manje televizije, manje društvenih mreža, zdrava prehrana, čitanje dobrih knjiga, religija, učenje razičitih vještina relaksacije (Majndflnes, Autogeni trening, Progresivna mišićna relaksacija, Joga i sl.), bavljenje sportom… Prilagodite svoj životni ciklus dobrim navikama i punite se dobrom emiocionalnom energijom. Moguće je. Tako postižemo balans, punimo baterije za trenutke kada ćemo se suočavati sa neprilikama, kao što uspješan sportista mora napraviti dobre pripreme za neko takmičenje. I mi možemo napraviti naše dobre pripreme. Važno je sebi dati dozovolu za ovakav pristup i probati sa različitim aktivnostima. Neko se može opustiti pecanjem ribe, neko šetnjom, neko planinarenjem. Nađite vlastitu aktivnost“, poručuje i savjetuje Habibović.