Grobnica za Borisa Davidoviča pisca Danila Kiša zbirka je od sedam novela objavljena 1976. godine.

Nakon uspješne premijere predstave „Trainspotting“, prošle sedmice je u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica počeo rad na novom projektu. Radni naslov nove predstave glasi „Grobnica za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo“ a dramaturški i rediteljski posao je povjeren Zlatku Pakoviću pozorišnom reditelju, kritičaru, piscu i novinaru. Pakovića zenička publika posebno pamti po predstavi „Bojte se Allaha: smisao života i smrti Ćamila Sijarića“ koju je režirao 2017. godine u BNP-u.

Zlatko Paković (1968) diplomirao je pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Objavio je sedam knjiga , a iza sebe ima i 17 autorskih predstava. Dobitnik je brojnih nagrada od kojih izdvajamo: Sterijina specijalna nagrada za režiju (2021), Nagrada „Ahmed Vali“ za životno djelo (2021), Nagrada 41. Pozorišnih/kazališnih igara u Jajcu za najbolju dramaturgiju (2022).

Oda pobuni i hrabrosti
Kako je istakao na početku razgovora za Našu riječ reditelj Paković, prošlo je preko 40 godina od prvog izvođenja predstave „Grobnica za Borisa Davidoviča“ u zeničkom BNP-u. Za to vrijeme, izvršene su tektonske historijske promjene u Evropi. Sovjetski Savez je dekomponovan. S lica Evrope zbrisana je ideologija državnog komunizma, a iz istorijske svijesti i sama komunistička ideja kao ideja emancipacije.
– Nestala je Socijalistička Jugoslavija u krvavim ratovima. Na njenom tlu izvršeni su grozomorni ratni zločini. Nacionalizam je i dalje vladajuća ideologija u jugoslavenskim državama. U Evropi jačaju desnica, etnički i vjerski fundamentalizam, jednom riječju, fašizam se iznova rađa. Neoliberalni kapitalizam je globalna ideologija. Napadom Rusije na Ukrajinu u martu ove, 2022. godine, započeo je novi evropski, možda i Treći svjetski rat -kaže Paković te dodaje da je zbirka pripovijetki „Grobnica za Borisa Davidoviča“ čudesna oda čovjekovoj pobuni i hrabrosti da se suprotstavi državnom i ideološkom teroru.

Ostatak  pročitajte u printanom izdanju