Nakon nedavno održane konferenciju za medije Sindikalne podružnice JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica, a na kojoj su ukazani problemi sa radom u ovoj ustanovi, menadžment i grupa radnika ove ustanove objavili su demant na navedene tvrdnje.
Tvrde da plaće isplaćuju redovno

„Od ukupno 65 uposlenih, Sindikalna podružnica JU predškolski odgoj i obrazovanje Zenica broji 44 člana. Priključili smo se direktno Samostalnom sindikatu osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH. Osnovani smo na inicijativu radnika, a primarni razlozi su loša primanja i loši uslovi rada“, kažu iz Sindikalne podružnice.

Kako navode u demantu, netačne su tvrdnje da u Ustanovi postoji manjak radnika jer je, kako kažu, broj stručnog osoblja u Ustanovi veći u odnosu na broj formiranih grupa, te da su učestala i dugotrajna bolovanja kolegica druga problematika u radu kao i da je netačno da jedna odgajateljica u jutarnjim i poslijepodnevnim satima radi sa 40-50-60 djece, obzirom da su, prema navodima, grupe formirane u skladu sa pedagoškim standardima i normativima. Kako kažu u demantu koji niko nije potpisao već je upućen od grupe radnika koji nisu u Sindikatu, netačni su i navodi da se provode represivne mjere premještanja radnika iz vrtića u vrtić, te da se organizacija rada vrši po potrebi posla, a svi radnici Ustanove mogu raditi u bilo kojem vrtiću. „U ovome trenutku radnicima nije isplaćena naknada na ime tri topla obroka za avgust, septembar i oktobar, a do ovog kašnjenja u isplati toplih obroka je došlo zbog isplate naknade na ime korištenja godišnjeg odmora-regresa u septembru ove godine u iznosu od 600 KM po radniku. Regres je isplaćen za sve godine u kojima je Ustanova poslovala pozitivno, osim za 2021. i 2022. godinu kad je Ustanova poslovala negativno zbog ograničenog prijema broja djece u vrtićima zbog pandemije. Plaće se isplaćuju redovno, a posljednje povećanje plate bilo je u januaru 2023. godine. Najniža plaća u Ustanovi iznosi 629 KM, te navodi da je plaća u Ustanovi za odgajatelje od 1.132,20 KM najniža na području BiH nisu tačni. Nesporna je činjenica da smo u posljednje tri godine imali podršku Grada Zenica kroz interventna sredstva koja su uplaćivana, tako da su sva zarađena primanja uposlenika isplaćena. Grupe djece u vrtićima se formiraju u skladu sa Pedagoškim standardima i normativima za predškolski odgoj ZDK, a poteškoće u radu mogu nastati zbog učestalih bolovanja radnika te internom reorganizacijom osiguravamo rad sa djecom u skladu sa propisanim normativima. Početkom novembra održan je sastanak sa gradonačelnikom, predstavnicima Gradske uprave, Upravnim odborom Ustanove, direktoricom i povjerenstvom Sindikalne podružnice na kojem je dogovoreno da će Grad Zenica u skladu sa mogućnostima pomoći Ustanovi i uplatiti iznos za tri topla obroka za august, septembar i oktobar 2023. godine te razmotriti budžetski zahtjev Ustanove za 2024. godinu u iznosu od 2.137.900 KM u koje je i uračunato i povećanje plaće za 2024. godinu“, navodi se, između ostalog, u demantu menadžmenta JU POiO Zenica.

„Plaće se isplaćuju redovno, a posljednje povećanje plate bilo je u januaru 2023. godine. Najniža plaća u Ustanovi iznosi 629 KM, te navodi da je plaća u Ustanovi za odgajatelje od 1.132,20 KM najniža na području BiH nisu tačni“, kažu iz menadžmenta JU POiO Zenica.

Demant smatraju nevalidnim
Nakon iznošenja demanta grupe uposlenika JU predškoski odgoj i obrazovanje, oglasila se i Sindikalna podružnica ove ustanove istakavši da navedeni demant smatraju nevalidnim obzirom da, kako kažu, niko od radnika imenom i prezimenom nije potvrdio navode. „Naši šefovi već osam godina uživaju određene benefite koje mi „obični radnici“ nemamo. Seminari i putovanja se plaćaju sa računa Ustanove, kao i dnevnice, „slučajno“, svaki put istim ljudima koji ih posjećuju, direktorici, bližoj saradnici, koja je često zamjenica direktorice i šeficama. Sistematizacijom radnih mjesta nemamo mjesto zamjenika direktora, niti nam treba, pored stručnog kadra koji je u deficitu, ali zbog čestog odsustva s posla naše direktorice, eto i to mjesto je „uvedeno“. Nije istina da nemamo manjak radnika, nama nedostaje stručnog kadra, odgajatelja i njegovatelja. Istina je da ukoliko je jedan odgajatelj odsutan imamo problem pa kolegice pored svoje odgojno-obrazovne grupe, dijele djecu kolegice koje nema, pa to bude broj djece 30-40. U vrijeme godišnjih odmora taj problem je naročito izražen. Prošle sedmice smo imale u dva vrtića navedeni problem, iako nisu u toku godišnji odmori, vrtić „ Radost“ i vrtić „ Pčelica““,kažu iz Sindikalne podružnice, te dodaju da su, kada su u pitanju navodi o finansijama, iznijeli sumnje, jer su, kako kažu, njihova primanja mala i kasne pored redovnih mjesečnih uplata roditelja, transfera Osnivača i kirija za poslovne prostore koje ustanova prima. „Tačno je da su radnici izloženi represivnim mjerama pa kolegicu iz Sindikalnog odbora, nakon press konferencije, žele prebaciti u drugi vrtić, a u tom vrtiću je nekoliko godina, sa grupom djece i kolegicom gdje sve funkcioniše u najboljem interesu za djecu. Od ukupno 65 uposlenih, Sindikalna podružnica JU predškolski odgoj i obrazovanje Zenica broji 44 člana. Priključili smo se direktno Samostalnom sindikatu osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH. Osnovani smo na inicijativu radnika, a primarni razlozi su loša primanja i loši uslovi rada“, kažu iz Sindikalne podružnice.