Javna ustanova „Penzionerski dom sa stacionarom“ Zeničko-dobojskog kantona odnedavno nudi novu uslugu hotelskog smještaja, na bazi punog pansiona, uz socijalnu i zdravstvenu zaštitu.
Ova usluga podrazumijeva smještaj u novom adaptiranom apartmanskom dijelu Ustanove, na bazi smještaja u dvokrevetnim sobama sa balkonom. Apartmanski dio, ima opremljenu vlastitu čajnu kuhinju kao i dnevni boravak sa TV opremom. Zajedničke prostorije, hodnici i javni prostor cjelokupnog Doma osigurani su video nadzorom, a u sobama se nalazi SOS poziv koji je direktno povezan sa recepcijom.
Ishrana korisnika smještenih u Domu u skladu je sa utvrđenim normativima i standardima, kao i sa zahtjevima struke, starosne dobi i zdravstvenim stanjem korisnika.
– U Penzionerskom domu sa stacionarom pružaju se osnovne medicinske usluge i pomoć za što je zaduženo stručno osoblje uz koje je i jednom sedmično osiguran i pregled liječnika opće prakse. Korisnicima je svakodnevno na raspolaganju i usluga fizioterapeuta, koji brine o njihovom zdravlju i fizičkoj spremnosti. Kako bi se korisnici osjećali zbrinuto, ali i dostojanstveno, svakodnevno im se osiguravaju usluge zdravstvene njege i higijene, te usluge pranja rublja i posteljine -izjavio je direktor ove Ustanove, Damir Jukić, te dodao da postoji poseban popust za bračne parove. Cijene u pansionskom smještaju se kreću od 26 do 30 KM dok su one u hotelskom smještaju malo više.
Radi obezbjeđivanja socijalne sigurnosti i bolje adaptacije na uvjete života u Domu, korisnicima se pružaju usluge socijalnog rada koje omogućavaju brže i lakše prilagođavanje korisnika uvjetima domskog smještaja i uključivanje u život ustanove.
– Korisnicima je od prošle godine na raspolaganju i Dnevni centar za zdravo starenje u sklopu kojeg se nalazi prostor za provođenje radno-okupacijskih terapija; interna biblioteka sa bogatim fondom knjiga, dnevni boravci sa TV opremom, projektorom i projektnim platnom namijenjeni za filmske večeri ili zajednička gledanja informativnih i zabavnih emisija, mnogi dodatni prostori za druženja, te dvorište za ugodan boravak na otvorenom -kaže Jukić.
Provođenjem prethodno navedenih aktivnosti i konstantnim poboljšavanjem usluga, nastoje ostvariti pozitivan učinak i pokazati da pripradnici treće životne dobi itekako mogu dati svoj koristan doprinos, aktivno sudjelovati u društvu bez diskriminacije te uživati u neovisnoj i dobroj kvaliteti života.