Protekog četvrtka održana je 5. hitna sjednica Gradskog vijeća Zenica, a na dnevnom redu bila je samo jedna tačka i to Razrješenje članova i imenovanje zamjenskih članova Gradske izborne komisije Zenica.
Sa 16 glasova „za“ i osam glasova „protiv“ prihvaćen je prijedlog Komisije za izbor i imenovanja za zamjenskog predsjednika i dva zamjenska člana GIK-a Zenica. Dužnosti su razriješena ranija tri člana, kojima je već istekao mandat, a na njihovo mjesto imenovani su: za zamjenskog člana predsjednika komisije Muamer Kovač iz reda Bošnjaka, a za preostala dva člana Gradske izborne komisije: Ivana Đukić, iz reda hrvatskog naroda, te Dino Pašalić iz reda ostalih.
„Danas smo nakon urgencije Centralne izborne komisije BiH razmatrali razrješenje članova GIK-a kojima je istekao mandat i imenovali zamjenske članove s obzirom da je CIK dostavila rok od sedam dana za imenovanje istih. Komisija za izbor i imenovanje jutros je održala sjednicu, pristupila je izboru novih članova i iste izabrala. Važno je napomenuti da smo zbog kratkog vremenskog roka koji smo dobili od CIK-a priliku dali onima koji su bili na listi uspješnih kandidata na prethodnom konkursu“, kaže Kenan Uzunović, predsjednik Komisije za izbor i imenovanja i vijećnik BHI-KF.
Prilikom diskusije svoje primjedbe na rad Komisije i izbor zamjenskih članova GIK-a iznijeli su vijećnici Stranke demokratske akcije i Narodnog evropskog saveza BiH.
„Aktuelna većina je imenovala tri zaposlenika Gradske uprave za članove Gradske izborne komisije. Za predsjendika su predložili i izglasali čovjeka koji na prvi javni oglas nije dostavio potpunu dokumentacije, te koji od izbornog iskustva ima potvrdu iz 2000. i 2010. godine. Za drugog člana su izabrali osobu koja je na prvom javnom oglasu imala pitanja i odgovore i to prije same Komisije za izbor i imenovanje. Smatramo da je apsolutno narušen integritet izbornog procesa u Zenici“, navela je Emina Tufekčić, vijećnica SDA.
„Danas smo imali priliku vidjeti da imamo nakaradne standarde prilikom zapošljavanja i imenovanja, ali smo kao vijećnici imali priliku učiniti ispravnu stvar koju, nažalost, nismo uradili. Nedopustivo je da je da su se na listi kandidata našli ljudi koji nisu bili najbolje ocjenjeni tokom konkursne procedure“, istakao je Elmir Duvnjak, vijećnik NES-a BiH.
Vijećnik SDP-a Almir Babajić, između ostalog, kazao je da je porazna činjenica da su tri mjeseca prošla od objavljivanja Javnog poziva za izbor tri člana GIK-a, te da vijećnici na sjednici Vijeća nisu imali legitimne prijedloge Komisije za izbor i imenovanja iako je održano preko deset sjednica.