„Kada sam pred Komisijom za hifz Rijaseta IZ u BiH pručila posljednji džuz iz Kur’ana osjetila sam veliki ponos što sam nakon toliko godina truda, neprospavanih noći, nepopijenih kafa sa suprugom napokon ostvarila ono za što sam se borila tolike godine. Puno se toga moralo žrtvovati, ali vrijedilo je, hvala Allahu dž.š. Iskreno, sada mi je nekako i žao što se sve završilo, jer nedostaje mi onaj osjećaj kada znam da će poslije posla doći muhafiz Amar Herceg da me presluša, da moram biti spremna“, kazala nam je hafiza Merjem Bešić (33), prva žena na području Medžlisa islamske zajednice Maglaj – čuvar Časnog Kur›ana.
Kći hafiza Džemaila ef. Ibranovića
Hafiza Merjem Bešić rodom je iz Travnika gdje je i završila Elči Ibrahim-pašinu medresu 2009. godine, a trenutno je vanredna studentica četvrte godine Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Sa suprugom Aladinom ima dvoje djece, Zejnep i Imrana, a žive u Domislici. Hifz je počela učiti u drugom razredu medrese, a prvi muhafiz joj je bio njen babo, hafiz Džemail ef. Ibranović. Tokom studija učila je pred r. hafiz Fadilom Fazlićem. Prije tri godine počinje aktivnije sa učenjem hifza, preslušavaju je Salih ef. Subašić i njegova supruga Emina. Njihovim odlaskom u drugi džemat, tu ulogu preuzima Ahmed ef. Meškić. U ljeto prošle godine hafiza Merjem upoznaje se sa hafizom Amarom Hercegom koji je priprema za polaganje hifza. Hifz je okončala 20. februara ove godine pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. „Hafiz Amar Herceg preslušavao me svaki dan, davao mi motivaciju i bio mi je ogromna podrška da se odlučim, da nakon toliko godina odem pred Komisiju za hifz i ostvarim svoj najveći san – da budem hafiza“, priča nam Merjem. Odrasla je u kući u kojoj su vjera i ljubav prema Allahu dž.š. bili nezaobilazni dio života. „Još u prvom razredu osnovne škole počela sam učiti Kur’an, a roditelji su se trudili da mi uliju tu ljubav prema Kur’anu, a gledajući njihovo ponašanje samo sam slijedila njihov primjer jer njihovo druženje sa Kur’anom bilo je svakodnevno. I danas je tako, hvala Allahu. Od samog sabah-namaza u našoj kući se učio i slušao Kur’an“, prisjeća se Merjem tih dana. Nije hafizi Merjem bilo lahko, jer ona je i majka, supruga, zaposlena žena sa brojnim obavezama u svojoj kući, a trebalo je naći vrijeme i za pripremu hifza. „Kur’an mi je davao snagu da budem majka, supruga i zaposlena žena, iskren nijet i jaka volja pomogli su da dođem do konačnog cilja i ostvarim svoj san“. U užoj porodici hafizi su tako ona i njen otac, hafiz je i njen dajdža Ibrahim Husić kao i njegovo šestoro djece koji žive u Rijadu.
Ramazan iskoristiti za druženje s Kur’anom
„Ovaj mjesec najbolje je iskoristiti i za učenje Kur’ana, najviše sevapa se zaradi druženjem sa Allahovom riječju. To je i razgovor sa našim Gospodarom, to je vrijeme kada smo bliski s Njim i naš način da stupimo u kontakt. Ne vidimo Ga i ne čujemo, a jedino učenjem Kur’ana osjećamo da tu je, svakim ajetom koji proučimo osjećamo kao da je upravo nama spušten jer se pronalazimo u tim ajetima. Ramazanski dani su prilika da što više dobra uradimo, da što više pomognemo drugim, da se što više okupljamo u džamijama, na namazima, da slušamo mukabele i učimo Kur’an, da obilazimo rodbinu i prijatelje“, priča nam hafiza Merjem i nastavlja: „Prelijepi su ramazanski dani i u našoj porodici, to su naravno i zajednički iftari i sehuri. Zejnep je počela postiti prošli ramazan i osjetila je tu ljepotu, ustajanje na sehur, iftar, odlasci na teraviju – to joj je ipak bilo nešto najdraže i najljepše“.