Prigodnim događajima, na području Visokog obilježena je 28. godišnjica od strašnog zločina u Srebrenici, a Grad Visoko se i ovoga puta potrudio da se genocid počinjen nad bošnjačkim stanovništvom ovoga gradića u julu 1995. godine nikad ne zaboravi. Inače, Visoko i Srebrenica su dvije lokalne zajednice koje su na mnoge načine vezane, a najviše činjenicom da se iz Visokog svake godine put Potočara i Srebrenice isprate posmrtni ostaci identifikovanih srebreničkih žrtava.
Srebrenica će ostati simbol stradanja jednog naroda
Obilježavanje godišnjice genocida u Visokom je upriličeno od 6. do 11. jula nizom događaja, a svakako je centralni događaj bio upravo ispraćaj tužne kolone sa 30 tabuta identifikovanih žrtava srebreničkog zločina, koja je i ovoga puta krenula sa platoa Gradskih grobalja u Visokom put Potočara.
“Tragedija jednog naroda, koja je ostala zapisana i kojoj i danas svjedočimo, nije mogla biti slučajna. Kako zvuk metaka i vrisak srebreničkih žena i djece nije čuo niko? Kako vapaj majke za mrtvim tek rođenim evladom nije razderao srce onog ko ga je zgazio. Kako se desi da u jednom danu se pobiju hiljade ljudi, golorukih, zavezanih očiju, bosih nogu a da to niko ne vidi? Genocid je bio javan zločin u srcu Evrope, one moderne i demokratske, koja pod okriljem dobre namjere i ruke prijateljstva krije mnogo opasnije lice. Zbog svega učinjenog u Bosni, savjest Evrope i svijeta nikad ne može biti čista! Nama se desio genocid. Namjerno kažem nama, jer ovo nije samo genocid u Srebrenici, ovo je genocid bosanskog naroda. Ovo je živa rana koja zarasti nikad neće. Ovo je stradanje jednog bosanskog čovjeka koje je nepojmljivo ljudskom rodu”, rekao je gradonačelnik Visokog Mirza Ganić na ispraćaju tužne kolone.
“Vrijeme prolazi neovisno od svega, prolaze i prolaziće godine, ali naša prošlost nije prošla, Srebrenica neće, ne može i ne smije proći nikada. Srebrenica će ostati simbol stradanja jednog naroda, jer nigdje se, na tako jasan način, nije suočila nevinost sa zločinom i licemjerna šutnja onih koji su mogli to spriječiti ali ništa nisu učinili”, poručio je Elvir Špiodić, predstavnik Organizacionog odbora za ispraćaj iz Visokog.
Promocije knjiga i Marš mira
U Kulturnom centru Altindag Visoko održana je promocija knjige “Nastanak Republike Srpske: Od regionalizacije do strateških ciljeva (1991-1992)” autora dr.sc. Muamera Džananovića, dr.sc. Jasmina Medića i dr.sc. Hikmeta Karčića. Također, u petak, 7. jula, sa Trga žrtava genocida u Srebrenici, ispraćena je grupa Visočana koji su krenuli na tradicionalni “Marš mira 2023.”. Ovo je šesta godina u nizu kako iz Visokog organizovano idu učesnici na “Marš mira” a sve u organizaciji Udruženja boraca “Crni labudovi”. “Prvih godina smo često bili previše iscrpljeni i pomišljali da nećemo uspjeti dovršiti misiju. Ipak, nakon gledanja ratnih dokumentarnih zapisa o stradanjima stanovnika tih krajeva, dobijali smo nevjerovatnu snagu da izdržimo”, istakao je Kemal Mušinbegović, koji je i ove godine predvodio visočku grupu.
U ponedjeljak je, u Kulturnom centru Altindag-Visoko, održana multimedijalna večer, odnosno promocija knjige “Traganje za biološkim identitetom” i video projekcija kratkog svjetski nagrađivanog filma “Dječak iz ratnog filma” autora Šemsudina Gegića, dok je za večeras (utorak, op.a.) u 19 sati planirano okupljanje i učenje Fatihe na Centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima u Visokom, nakon čega će se krenuti u zajedničku mirnu šetnju kroz grad do Trga žrtava genocida u Srebrenici, gdje će biti upriličeno polaganje cvijeća, učenje odlomaka Kur'ana i dova.