Na velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, u subotu je održana ceremonija proglašenja najboljih i dodjele nagrada kojom je završen XXI Festival bh. drame Zenica 2022.
Nagrade stručnog žirija
Stručni žiri u sastavu: Aida Pilav (predsjednica), Predrag Štrbac i Saša Oručević (članovi), ocjenjivao je sedam predstava takmičarskog programa ovogodišnjeg festivala a odluku o nagradama, kako su istakli, donijeli su većinom glasova.
Direktor BNP-a Zenica Miroljub Mijatović izrazio je zadovoljstvo što su bili u prilici da su, uz prisustvo publike svim predstavama i sadržajima, realizirali svih sedam predstava takmičarskog programa te 13 sadržaja pratećeg programa.
– Od sedam predstava, šest njih su bile praizvedbe. Ove smo godine imali takvu situaciju, prošle godine smo imali situaciju da je više dramatizacija nego originalnih dramskih tekstova. Iz godine u godinu situacija se mijenja. Ja ne mislim da je bh. drama u krizi, a dokaz tome je što su čak tri predstave producirane u taetarskim kućama izvan BiH –kazao je Mijatović.
Specijalno priznanje – Nagrada za životno djelo „Adem Ćejvan“, za izuzetan doprinos u razvoju teatarske umjetnosti u BiH iz oblasti glume, režije, teatarske pedagogije i produkcije, ove je godine dodijeljena sarajevskom glumcu Izudinu Bajroviću.
– Ne znači dobiti nagradu za životno djelo da je to kraj karijere i da čovjek treba da odustane od svojih snova. Ja imam još puno snova glumačkih i želim da ih ostvarim, sve dok me zdravlje bude služilo. Glumac može i kada nije zdrav da radi – može sve dok diše i dok može ponešto da kaže. Ovo jeste, za mene, počast. Vrlo sam ponosan jer nagrada nosi ime po jednom od pionira glumačkog zanata u BiH – Adema Ćejvana, koju dijelim s vrsnim kolegicama i kolegama, koji su dobitnici prethodnih godina. Meni je, ovo, na neki način, i satisfakcija za sve one muke kroz koje sam, kao i svi drugi glumci, prolazio i prolazim-istakao je Bajrović.
Stručni žiri ove godine nije dodijelio nagradu za najbolju dramatizaciju proznog ili poetskog teksta, filma i drugih struktura, formi, sadržaja. Nagrada „Miodrag Žalica“, koja se dodjeljuje za najbolji izvedeni bosanskohercegovački dramski tekst, pripala je Benjaminu Hasiću, za dramski tekst „Kuća“, u produkciji BNP Zenica, a za istoimenu je predstavu dodijeljena i nagrada za najbolju režiju Alenu Šimiću. Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje dobio je Tarik Filipović za ulogu u predstavi „Da sam ptica“, te Tatjana Šojić za ulogu u predstavi „Ljubičasto“. Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca/glumice dodijeljena je Zlatanu Školjiću za ulogu Saše u predstavi „Kuća“ i Tamari Miličević-Stilić za ulogu Dine, također u predstavi „Kuća“. Nagrada za najbolju epizodnu ulogu pripala je Benjaminu Bajramoviću za ulogu Crnog u predstavi „Kuća“ te Nataši Perić za lik u predstavi „Banjaluka“, Gradsko pozorište „Jazavac“ Banja Luka.
Nagrada „Radovan Marušić“ za najbolje likovno oblikovanje predstave (scenografiju, kostimografiju, dizajn svjetla), dodijeljena je Adisi Vatreš-Selimović za najbolju scenografiju u predstavi „Ljubičasto“ te Sabini Trnka za najbolju kostimografiju u predstavu „Kuća“. Nagrada za najbolju scensku muziku, dodijeljena je Mirzi Rahmanoviću u predstavi „Kuća“, a nagrada „Antun Marinić“, za najbolji scenski pokret Katarini Ilijašević i Snežani Trišić za najbolju koreografiju (predstava „Crna ovca“) te Thomasu Steyaertu za najbolji scenski pokret u predstavi „Kuća“. Specijalna nagrada za kolektivnu glumačku igru dodijeljena je glumačkom ansamblu pobjedničke predstave „Ljubičasto“.
Žiri publike i novinara
Žiri publike jednoglasno je donio odluke te nagradu za najbolju predstavu također dodijelio predstavi „Ljubičasto“, Kamerni teatar 55 iz Sarajeva. Nagrada publike za najboljeg glumca pripala je Zlatanu Školjiću a za najbolju glumicu Tatjani Šojić. Žiri novinara dodijelio je nagradu za najbolju predstavu, koprodukcijskoj predstavi „Neće biti smak svijeta“, u režiji Nine Nikolikj te u produkciji Makedonskog narodnog teatra Skoplje, Sarajevskog ratnog teatra SARTR i „Peripetija production“ iz Skoplja (Sjeverna Makedonija).