U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ ZDK, u četvrtak je, u Muzeju grada Zenica, upriličena javna tribina povodom 200 godina od smrti šejha Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka. Učesnici javne tribine bili su: prof.dr. Mevludin ef. Dizdarević, muftija zenički, prof.dr. Alen Kalajdžija i doc.dr. Dženan Kos.
Kako je kazao muftija Dizdarević, teško je u nekoliko rečenica sažeti cjelokupnu, komleksnu, složenu ličnost kao što je Abdulvehab Ilhamija Žepčak. „Radi se o imamu, sufijskom učitelju, šejhu, pjesniku divana, koji je pjevao pjesme za narod, tzv. ilahije i kaside. Na taj način, on je obezbijedio sebi jednu trajnu vrijednost, zbog činjenice da je postao iznimno popularan i relevantan u tom periodu u kojem je živio i stvarao, a osobito je bio relevantan zbog svog nemirnog duha i činjenice da se u svojim pjesmama, između ostalog, sukobljavao sa društvenim lošim pojavama svoga vremena, koje je on imenovao kao takve. U tom pogledu, on je autentičan i poseban, živio je u jednim turbulentnim i prelomnim vremenima Osmanske carevine, kada su mnogi društveno-historijski procesi proizvodili i generirali velike društvene potrese. U tom pogledu, nastojao je svojom poezijom da ne ostane nijem na te procese, da ih imenuje i da upre prstom tamo gdje misli da je uzrok problema poteškoća sa kojima se susreće“, rekao je muftija Dizdarević.
U to vrijeme, kako je kazao Kalajdžija, dizao je glas razuma, u kojem je pokušavao stati na stranu bespravljenih, propovijedanja, pravde i pravičnosti u društvu, što je danas, nažalost, rijetkost. Zbog svojih stavova i ideja, vjeruje se da je pogubljen 1821. godine u Travniku.
„Abdul Vehab Ilhamija je bio učevan čovjek svoga vremena i sama činjenica da je on imao toliko titula uza svoje ime je potvrda njegova djelovanja i rada. Najpoznatiji je i najčuveniji po svom pjesničkom pseudonimu Ilhamija, što znači „onaj koji je nadahnut“. Sve to govori o čovjeku toga vremena, koji je poznavao arapski i turski jezik i pisao na tim jezicima, a na bosanskom jeziku je ostavio divan svojih pjesama. Ostavio je i veoma važno, kulturološki gledano, djelo, a to je ilmihal, i to jedan od naših prvih bosanskih ilmihala“, kazao je, između ostalog, Kalajdžija.