Prethodna godina je, prema mišljenju Selvedina Šatorovića, predsjednika Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, jedna od težih za sve građane u Bosni i Hercegovini, posebno za radnike/ce, penzionere i nezaposlene osobe. Samim tim je, ističe, bila izuzetno izazovna i za Savez samostalih sindikata BiH i većinu članica Sindikata.
Usvojeni programski ciljevi za naredne četiri
„Obilježili su je brojni protesti i štrajkovi koje smo organizovali na raznim nivoima, a s ciljem da se izborimo za poboljšanje ekonomsko-socijalnog položaja radnika/ca. To je iziskivalo mnogo truda i zalaganja, ali i hrabrosti i odlučnosti sindikalaca koji su konstanto bili izloženi velikim pritiscima od strane poslodavaca i/ili različitih interesnih grupa. Za nas je ovo bila i godina u kojoj smo održali 15. Skupštinu SSSBiH na kojoj su usvojeni programski ciljevi za naredne četiri godine i izabrano rukovodstvo koje će biti na čelu Sindikata u periodu 2023-2027. Godina koja je na izmaku je donijela i novu zakonodavnu i izvršnu vlast u Federaciji BiH i polako se ponovo uspostavlja socijalni dijalog. Nije to još ni blizu nivoa na kojem bi trebalo biti, ali napravljeni su neki koraci u pravom smjeru. Što se tiče samog Saveza samostalnih sindikata BiH i aktivnosti koje smo planirali i realizovali tokom 2023. godine, možemo biti blago zadovoljni. Uvijek ima prostora za popravak i veći učinak, ali ako znamo s kakvim se sve izazovima suočavamo posljednjih nekoliko godina, ne možemo biti nezadovoljni. Vjerujem da ćemo u narednoj godini napraviti iskorak u jačanju sindikalnih struktura te usješno realizovati brojne projekte koji su već u planu“, kaže Šatorović.
Neusvajanje Zakona o minimalnoj plati je propust nadležnih u FBiH
Iako je bilo najavljeno njegovo usvajanje do kraja godine, čini se da ipak Zakon o minimalnoj plati neće biti usvojen, a na čemu je Savez insistirao tokom ove, ali i proteklih godina.
„Nažalost, Zakon o minimalnoj plati nije usvojen i mislim da je to veliki propust nadležnih u Federaciji BiH. Nije bilo prepreke da se usvoji do kraja ove godine, ali se to nije desilo. Uredba Vlade FBiH i isplati dodatnih 420 KM radnicima/ama na platu u narednih šest mjeseci predstavlja značajnu pomoć, posebno radnicima/ama koji primaju minimalnu i/ili platu do 750-800 KM. Uredbom je data prilika poslodavcima da pokažu da li su stvarno spremni isplaćivati veće plate radnicima/ama ukoliko dobiju poreske olakšice ili je to samo jedna od niza obmana koju posljednjih godina plasiraju javnosti u našoj zemlji“, kaže Šatorović, dodajući da očekuje da Zakon bude usvojen što je prije moguće.
„Ono od čega ne odustajemo je to da u iznos minimalne plate ne bude uračunat topli obrok i naknade, a što traže poslodavci o jedna grupa ekonomskih analitičara, koji su poslovično naklonjeni poslodavcima a ne radnicima/ama. Jedini način da pristanemo na to je da se onda iznos minimalne plate koji će biti propisan Zakonom o minimalnoj plati poveća na 1.250-1.300 KM“, ističe Šatorović.