Saliha i Aiša Delić

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, nedavno je urađena srodnička transplantacija po široj listi srodnika do četvrtog koljena sa muževe ili suprugine strane. Aiši Delić iz Žepča transplantiran je bubreg od svekrve.
Svekrva donirala bubreg snahi
„Transplantacija je urađena 13 septembra, a na to sam se odlučila odmah, jer zašto ne bih pomogla ako mogu jedan mladi život da olakšam da i ona normalan život živi sa svojim suprugom. Zahvaljujem se dragom Bogu što je dao da sam zdrava i da sam mogla biti donor. Svi se čude što je svekrva dala snahi bubreg. Ja svoje snahe smatram svojim kćerkama, jer ih imam dvije, za svoju djecu bih sve dala“, kaže nam Saliha Delić, koja se, nakon doniranja bubrega, osjeća dobro, ali i sretno i ispunjeno.. „Sreću koju osjećam ne mogu ni opisati“, dodala je Delić.
Povećanje broja transplantacija
Prema riječima Muhameda Kadrića, predsjednika Udruženja građana invalidnih lica hroničnih bubrežnih bolesnika ZDK, u ovoj godini došlo je do određenog povećanja broja transplantacija u odnosu na protekle dvije godine i potpunog zastoja za vrijeme korone.
„Do znatnog povećanja transplantacija došlo je zato što su u Kantonalnoj bolnici Zenica, poslije zastoja od skoro pet godina, utvrđene dvije moždane smrti kod bolesnika iz Tešnja, uz pristanak porodica na eksplantaciju organa i transplantaciju. Mali doprinos tome je imalo i UGILHBB ZDK, koje je, poslije održane godišnje Skupštine, uputilo molbu upravi KB Zenica da ponovo pokrene proces utvrđivanja moždane smrti, radi povećanja broja transplantacija. Od ta dva donora, uspješno je urađeno osam transplantacija i spašeno osam života i pružena pozitivna nada mnogim bolesnicima u novi život. Nažalost, zbog zastoja u transplantacijama od umirućih donora, došlo je do zastoja u transplantacijama jetri i mogla su od ova dva donora biti spašena još dva života i transplantirane dvije jetre. Da ostale bolnice koje imaju jedinice intenzivne njege u FBiH, a 11 i imaju imenovane bolničke koordinatore za transplantaciju, utvrde moždane smrti sa pristankom porodice na transplantaciju kao KBZ, u FBiH bi bilo dovoljno, odnosno oko 100 transplantacija. Pitanje je kako motivisati, natjerati da tih još 10 bolnica sa imenovanim kordinatorima krene sa utvrđivanjem moždanih smrti“, kaže Kadrić.

Ostatak pročitajte u printanom izdanju