Prošle sedmice je u 80. godini života u Zenici preminuo istaknuti bosanskohercegovački književnik Kemal Mahmutefendić. Rođen je u Sarajevu, 8. aprila 1942. godine. Osnovnu školu započeo je u Sarajevu, a završio u Konjicu, gdje završava i gimnaziju, a potom odlazi na studij grupe Svjetska književnost i teorija književnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Radio je kao nastavnik, akviziter, novinar, bibliotekar i kuhar. Pisao poeziju, novele, romane za djecu, drame, putopise, eseje, aforizme i basne. Nekoliko njegovih knjiga prevedeno je i objavljeno na njemačkom jeziku. Objavio je šest knjiga za djecu, od kojih su dvije u školskoj lektiri. Uvršten je u neke značajne izbore bh. književnosti kao i u čitanke i izbore lektire za osnovnu školu. Komemoracija je održana jučer (ponedjeljak, 7. februar) u sali Gradskog vijeća Zenice.
Predsjednik Društva pisaca BiH, književnik Hadžem Hajdarević, istakao je da je rahmetli Kemal Mahmutefendić bio jedan od najvećih bh. autora koji se ogledao u svim književnim žanrovima.
– Smatramo ga jednim od najraznovrsnijih žanrovskih pisaca na ovim prostorima. Ima jedna rečenica Česlava Miloša da je smrt svakog čovjeka kao umiranje jedne države, nismo ni svjesni koliko je svijeta, energije, znanja, iskustva, umjetničkog osjećaja, otišlo za Kemalom na onaj svijet. Nekako je najtužnije i najpogubnije na našim prostorima, mi se velikih pisaca kakav je bio Kemal sjetimo tek kad odu s ovog svijeta. Dok su tu s nama, društvo se maćehinski odnosi jer politika dominira svim oblastima našeg života tako da je književnost uvijek u zapečku -istakao je Hajdarević.
Književnik i direktor Muzeja grada Zenica, Adnadin Jašarević, rekao je da Kemal Mahmutefendić nesumnjivo spada među najveće književnike u historiji bh. književnosti o čemu svjedoči, prije svega, bogati opus brojnih obavljenih knjiga, zastupljenost u svim antologijama bh. književnosti.
– Riječ je o autoru koji je dobitnik neprebrojivih književnih nagrada. A što je najvažnije, uz strukovne nagrade dobitnik je i Nagrade Grada Zenice za životno djelo. Govorimo o velikanu kojeg možda sad nismo svjesni ali hoćemo biti zahvaljujući našoj djeci koja dvije njegove knjige čitaju u obaveznoj lektiri „Djetinjstvo pod vrtaljicom“ i „Roman o novčiću“ -kaže Jašarević i na kraju dodaje da je riječ o piscu koji je ispunio ono čemu je težio čitavog života jer njegov poziv je bio pisanje. Kemal Mahmutefendić je višestruko nagrađivan na Konkursu za novinsku priču koji je organizovala NIPD Naša riječ Zenica.