Kardiovaskularne bolesti su najčešći uzrok smrti širom svijeta, te su decenijama vodeći uzrok umiranja stanovništva Federacije Bosne i Hercegovine. Razgovarali smo sa dr. Harunom Selimovićem, specijalistom kardiologom, kako bi ukazali na važnost preveniranja kardiovaskularnih oboljenja.
Simptomi srčanih oboljenja
Bol u grudina, otežano disanje i osjećaj nedostatka zraka, slabija tolerancija fizičkog napora, te osjećaj lupanja i nepravilnog rada srca najčešći su simptomi srčanog oboljenja. „Kod svake novonastale boli u grudima i preznojavanjem potrebno je hitno javljanje ljekaru. Za sve osobe starije od 40 godina i osobe sa faktorima rizika za kardiovaskularnu bolest preporučuju se periodični skrining pregledi koji uključuju mjerenje krvnog pritiska, šećera i holesterola u krvi“, kaže dr. Selimović. Najčešće srčano oboljenje je koronarna arterijska bolest, koja podrazumijeva arterosklerozu krvnih sudova koja dovodi do njihovog sužavanja ili začepljenja što se manifestuje kao srčani udar ili angina pektoris.
Promjena životnog stila
Postoji veliki broj faktora rizika za nastanak bolesti srca, a osnovi uzročnici su povišen krvi pritisak, šećerna bolest, povišenje vrijednosti holesterola i pušenje. Kako bi se prevenirale bolesti srca, preporučuje se promjena načina života. „Promjena životnog stila, između ostalog, uključuje redovnu fizičku aktivnost, prestanak pušenja, redukcija tjelesne mase, reduciran unos hrane bogate zasićenim masnih kiselinama, te strogo ograničen unos pića zaslađenih šećerom“, ističe dr. Selimović te dodaje da se pacijentima sa hipertenzijom i šećernom bolešću preporučuju redovne ljekarske kontrole te redovno uzimanje preporučene terapije.