Iz štampe je izišla druga knjiga edicije MEMORIA Javne ustanove Muzeja grada Zenice pod naslovom „Kratka hronika zeničke književne scene 1919 – 2009“ autora Ikbala Coge, višeg kustosa. Plod je to dvogodišnjeg rada na prikupljanju faktografskih podataka o događanjima unutar zeničkoga književnog kruga s ciljem čuvanja od zaborava pojedinca, različitih zbivanja i književnih djela koja, između ostaloga, čine osnovu kulturnoga identiteta Zenice.
Posebnu dragocjenost čine intervjui sa zeničkim književnicima koji su nastajali proteklih decenija. Osnova za Cogina istraživanja bili su podaci objavljivani u listu „Naša riječ“ i „Oslobođenje“, građa Zavičajne zbirke Gradske biblioteke Zenica kao i razgovori koje je Cogo vodio s mnogim akterima književnih zbivanja. Treba napomenuti da do sada u Zenici nije postojala slična studija. Recenzent knjige je profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu, dr. Muhidin Džanko.
– Moja ideja je bila da skupimo relevantnu bazu podataka i činjenica na jedno mjesto. Ponavljam, nisam školovani profesor književnosti i moja ideja nije bila da dajem bilo kakav kvalitativni sud djelima i piscima, no naprosto da skupimo osnovnu bazu podataka za one koji će u perspektivi baviti se detaljnom analizom pojedinih opusa, pojedinih naših pisaca, praviti određene komparativne analize. Samo sam, kao historičar, osjetio svoju obavezu da ispred ustanove u kojoj radim prikupim osnovnu bazu, korpus znanja. Pritom je sav ovaj rad na neki način mala provokacija drugih javnih ustanova u našem gradu a posebno Univerziteta, jer mislim da ne radimo dovoljno svi zajedno, nemamo nikakvu strategiju po ovom pitanju daljih naučnih i stručnih istraživanja u perspektivi. Sve se nekako odvija sukcesivno, incidentno, pojedinac u nekoj ustanovi nešto objavi ali nema sistema, zajedničkog rada ili zajedničke vizije -kaže Cogo i dodaje da je u knjizi involvirano više od 100 imena.