Proizvodnja meda u porodici Ombašić, u Topčić Polju, je porodični posao, a ljubav prema pčelama i znanje se prenose sa koljena na koljeno. Pored ljubavi, koje im ne manjka, za uspješno bavljenje pčelarstvom potrebno je i znanje, iskustvo i predanost.
„Posao oko pčela je naporan, ali ja ga volim i uživam dok radim“
„Pčelarstvom se, muž i ja, bavimo 30-ak godina, s tim da su se pčelarstvom bavili i moji djedovi i roditelji, tako da smo mi nastavili s tom porodičnom tradicijom. Pčelarstvom smo se počeli baviti isključivo da bi poboljšali kućni budžet. U međuvremenu se rodila i ljubav, tako da je to sada spoj koristi i zadovoljstva. Muž je, na početku, pohađao kurseve za pčelare, a ja sam učila iz knjiga i literature o pčelama, a onda smo to stečeno znanje zajedno primjenjivali u radu oko pčela. Na početku su mnogi pčelari bili skeptični prema mom znanju i radu oko pčela, pa me to još više motivisalo. Posao oko pčela je naporan, pogotovo za nas, seleće pčelare ali ja ga volim i uživam dok radim“, kaže nam Azra Ombašić.
Pored brojnih kupaca, koji svjedoče vrhunskoj kvaliteti njhovog meda, potvrdu su dobili i sa Univerziteta u Tuzli. „Sa Univeriteta u Tuzli dobili smo potvrdu za kvalitet meda, Certifikat i Zlatnu medalju, na što smo posebno ponosni. To je samo još jedan dokaz da ono što proizvodimo je kvalitetno. Zlatnu medalju sa istog Univerziteta dobilo je još naših kolega pčelara sa kojima se mi privatno družimo ili srećemo na pašama“, kaže Ombašić.
Ljubav prema pčelama naslijedili su i njihovi sinovi, tako da u procesu proizvodnje meda učestvuje cijela porodica. „Imamo dva sina, Adina i Almina, i trudili smo se da i na njih prenesemo ljubav prema pčelama i znanje koje mi imamo. Oni su sada studenti, pomažu nam u radu i svaki od njih bi mogao biti samostalni pčelar. Vole prirodu, i rad oko pčela, uz sve napore, predstavlja im i zadovoljstvo“, ističe Ombašić.
Imaju 120 košnica
Med je, kaže, gotovo nezamjenjiv u svakodnevnoj ishrani, a svaki od njih ima i svoje specifičnosti i pomaže u liječenju nekih bolesti. Pored meda, kupcima nude i propolis kapi koje su jedan od najjačih prirodnih antibiotika, kombinaciju med, polen i propolis, koju još zovu i “energetska bomba”, kao i matičnu mliječ, polen, med i propolis, koji su izuzetno dobra kombinacija za jačanje imuniteta i jos neke preparate na bazi pčelinjih proizvoda.
„Imamo 120 košnica, dva kontejnera sa AŽ košnicama, po 40 košnica na svakom, 40 LR košnica i nekoliko pomoćnih društava. Posto smo seleći pčelari, pčele nam zimuju u Svilaju, kod Odžaka, i često tu dočekujemo i bagremovu pašu. Za boravak na nekoj od paša – kesten, lipa, šuma, od velike pomoći su nam SMS vage, pošto su to kratke paše. Zahvaljujući tim vagama, odlučujemo se gdje dalje. Kupres nam je redovna i uobičajena destinacija za livadsku pašu i on nas rijetko kad izda, da tako kažem, a obezbijedimo za naše kupce i našu porodicu kvalitetan med“, objašnjava Ombašić.
„Ovom prilikom zahvalila bih se vama, Našoj riječi, što pratite sajmove i pomažete nam u prodaji. Zahvalna sam i našim građanima što, i pored slabe finansijske situacije, imaju naviku konzumacije meda i kupuju ga“, ističe Ombašić.
Zamedila kupreška livada
Ova pčelarska godina, kaže naša sagovornica, počela je loše, zbog vremenskih uslova. Ipak, zahvaljujući SMS vagama i njihovom znanju, uspjeli su obezbijediti nešto bagremovog i šumskog meda, ali ne i dovoljno. „Kada se vrijeme popravilo, kupreška livada nas je prijatno iznenadila, zamedila je, što nije zadnjih 20 godina, a posebno je trava iva medila ove godine na Kupresu. Poslije smo se spustili do Livna, tako da imamo nesto meda i od vrijeska“, kaže Ombašić.