Udruženje „Lotos-Zaštita mentalnog zdravlja“ iz Zenice već 27 godina, kroz razne aktivnosti, pruža usluge djeci i mladima, kako zdravoj tako i sa različitim smetnjama u rastu i razvoju, te odraslim osobama – roditeljima/starateljima. „Lotos“ njeguje multikulturu, smanjuje tugu unutar porodice, podiže samopoštovanje i samopouzdanje kod djece i odraslih osoba.
Doprinos zajednici
Za njih je 23. august poseban dan jer je tog datuma, 1995. godine, održana prva formalna registracija ove nevladine organizacije u Zenici i Osnivačka skupština. Ponovna registracija je održana 1997. godine, kada su se počeli primijenjivati novi zakoni oko registracije nevladinih organizacija. „Tokom rata smo bili neformalna grupa entuzijasta, koja je doprinosila borbi protiv rata. Okupljali smo djecu i organizovali aktivnosti za dobrobit njihovog mentalnog zdravlja, kao i zdravlja ranjene djece koja su bila odvojena od porodica. Poslije tog perioda, naš prvi projekat, sa čijom realizacijom smo počeli 1.1.1996. godine, bio je Klub u podne, a imali smo i Sekciju za botanički vrt. Kako se razvijao mir, realizovali smo i razne projekte, što i danas radimo, i najviše smo orijentisani na čuvanje i terapiju problema u vezi mentalnog zdravlja. To su godine lijepih aktivnosti i doprinosa našoj zajednici. I, što je najbitnije, nismo usamljeni i podrška smo jedni drugima“, kaže dr. spec. mr. sci. Aiša Smailbegović-Hadžihalilović, osnivačica Udruženja.
Međunarodna i lokalna saradnja
U Udruženju rade sa odraslima, naročito sa osobama treće životne dobi, djecom i mladima, i to na prevenciji mentalnog zdravlja, poremećaju mentalnog zdravlja i terapiji. „Prevencija je važna, jer okupljamo djecu da, kroz razne aktivnosti koje im pružamo, jačaju samopouzdanje, svijest o sebi i toleranciju prema drugima, te neku psihološku pripremu za život“, ističe Smailbegović-Hadžihalilović.
Rad Udruženja prepoznat je i u inostranstvu, gdje su učestvovali na mnogim međunarodnim kongresima, kao i u lokalnoj zajednici i BiH. Dobitnici su mnogih nagrada i priznanja, između ostalog, i priznanja „Šampion inkluzije“. To je poštovanje, ali i potvrda da je ono što rade, zaista dobro i kvalitetno, te važno za društvenu zajednicu. Izdali su dvije knjige, a mnogi njihovi volonteri su učestvovali u različitim kampovima u svijetu, napredovali na fakultetima,… „Pružali smo našim aktivistima neke lijepe mogućnosti za neformalno učenje“, ističe Smailbegović-Hadžihalilović.
„Hajde da sanjamo, hajde da se igramo“
Jedan od projekata koji trenutno realizuju je „Hajde da sanjamo, hajde da se igramo“, koji finansira Vlada Kraljevine Norveške, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). „Odabrani smo među 200 prijavljenih projekata na konkursu i to nas činim ponosnim. Biti među odabranima u BiH je, ipak, neki prestiž i potvrda našeg kvalitetnog rada“, kaže Smailbegović-Hadžihalilović.
Mnogobrojne nagrade koje su dobili su potvrda njihovog kvalitetnog rada, a Udruženje „Lotos“ je, prema mišljenju roditelja, mjesto gdje se oni, ali i njihova djeca, mogu družiti, razgovarati i slobodno izražavati emocije.