Iako se sve češće mogu čuti teorije zavjere koje se šire svakodnevno, koronavirus, iz dana u dan, uzima maha, ali i odnosi ljudske živote. U prilog tome najbolje svjedoče priče onih koji su prebolovali ovu, još uvijek nedovoljno poznatu, bolest i osjetili šta ona sa sobom donosi. O temi „Mi smo prebolovali koronu, ne bismo željeli da se to i vama desi“ govorili su, protekle srijede, na press-konferenciji, koja je održana u prostorijama Udruženja „Medica“ Zenica, magistar pravnih nauka Vahidin Mahmutović, pilot u Oružanim snagama BiH, Fuad Klisura, direktor Instituta za privredni inženjering d.o.o. Zenica i univerzitetski profesor na UNZE i Midhat Kasap, bibliotekar i animator u kulturi. „Želimo upozoriti javnost, sve naše prijatelje, rodbinu i sve one koji su još uvijek nemarni da koronavirus postoji i da je to opasnost koja prijeti svima“, poručili su učesnici press konferencije.
Teškoća u mišićima i kostima, temperatura, nedostatak daha…
„Prvo sam osjetio teškoću u mišićima, kosti vas kao nešto bole. Zatim izmjeriš temperaturu – 37,2 stepena i misliš: ‘Ma, mogu ja to srediti jednim paracetamolom’. Međutim, kako dani prolaze i bolest uzima maha, sve ste u nezavidnijem položaju i goroj situaciji. Temperatura se naglo povišava, kod mene je bila i 40 stepeni, a kada sam je oborio na 38,5, bio sam presretan. Pričati o tom bunilu, svemu onome kroz šta prolazite u tim momentima kada vas gazi temperatura, kada počinjete da gubite dah, kada se uspaničite… mislim da bi to jedino mogao opisati dobar pisac, ali onaj koji je prebolovao koronu, da opiše tu jezu koja vas prožima“, kazao je Mahmutović. Najveći problemi se, kako je kazao, javljaju u momentima gubljenja daha. „Tad je već, da tako kažemo, bolest uzela maha. Kako kažu ljekaru, promjene na plućima su započele i samo je pitanje momenta i jedne male sitnice da li ćete završiti u bolnici, na kiseoniku ili ne daj Bože, na respiratoru ili možete ostati u kući i pokušati se izboriti protiv svega toga“, kaže Mahmutović. Prvi susret sa ljekarima u Covid ambulanti je imao tri dana nakon javljanja prvih simptoma, za koje ima, samo, riječi hvale. „Želim javno pohvaliti kompletno osoblje naše zeničke Covid ambulante, njihovu susretljivost i empatiju. Kada vas nazovu i pitaju kako ste, to mnogo znači. To su, uglavnom, mladi ljekari i sestre koji su apsolutno posvećeni onom poslu koji rade. Zahvaljujući doktoru Pezi, ja sam danas ovdje s vama“, istakao je Mahmutović.
“Kao da iz mene izlazi hiljadu igala i podiže kožu…“
Skupini rizičnih osoba, kome su prošle godine ugrađena dva stenta, pripada dr. Klisura, zbog čega je bio posebno oprezan. Iako je pratio sve upute kriznih štabova, te se, kako kaže, možda čak i previše pridržavao svih propisanih mjera, u septembru je obolio od koronavirusa. Nije mu poznato kako se zarazio. „U početku nisam imao nikakve simptome. Otac mi je 1. septembra izašao iz travničke bolnice, te smo mu supruga i ja, jer je nepokretan, otišli hizmetiti. Toga dana, u petak, u 22:30 sam dobio groznicu, kasnije i dijareju, a tada me počela i panika hvatati. Istu noć, u pola tri i supruga je imala povišenu temperaturu. U nedjelju sam otišao u ambulantu, dobio sam terapiju, te mi je rečeno da se sutradan javim HES-u i porodičnoj ambulanti“, priča Klisura. U ponedjeljak ujutro je više puta pozivao HES, nakon čega su mu rekli da nema testova. Zbog toga su, supruga i on, bili primorani uraditi komercijalna testiranja u Sarajevu. U međuvremenu, privatno su uradili i snimak pluća. Kod supruge je snimak bio uredan, a kod dr. Klisure je pokazao određena oštećenja. „I supruga i ja smo bili pozitivni. Prvih pet dana sam se samo preznojavao. Supruga je ležala i konstantno imala povišenu temperatutu. Pili smo sve propisane lijekove, vitamin C, mnogo čaja“, prisjeća se Klisura. Nakon sedam dana, odlazi ponovo uraditi snimak pluća, koji biva uredan, te prekida sa korištenjem terapije. „Ali, tu noć počinje tornado. Dobio sam povišenu temperaturu, 38,8 te me počinje hvatati panika, koja je i najgora u svemu tome“, kaže dr. Klisura. Tokom vikenda je obarao temperaturu, a ponedjeljak je ponovo uradio snimak pluća – oštećenje je s lijevog krila prešlo na desno, te ponovo počinje s korištenjem terapije. „Do slijedećeg petka, bilo je strava i užas… Najgore je kada dobijete tu temperaturu. Imao sam osjećaj da iz mene izlazi hiljadu igala i podiže kožu, da ću ostati bez kože. Oči su, također, pune igala. Kada neko priča, imao sam osjećaj da je to tako glasno“, kaže Klisura.
„Supruga je provjeravala da li dišem…“
Za razliku od prethodna dva sagovornika, Kasap je bio u bolnici. Kao prvi simptom, imao je povišenu tjelesnu temperaturu. Nalaz pluća mu je bio uredan, a najveći problem mu je bio nedostatak zraka. „Niti jednog trenutka nisam imao problem gubitka okusa, niti sa apetitom. Povišena temperatura je trajala nekoliko dana. Još uvijek nisam znao rezultate testiranja, međutim, iz dana u dan, su se problemi povišene temperature i nedostatka zraka ponavljali. Supruga se distancirala od mene tih dana, a jednu večer je, kako mi je rekla, nekoliko puta ulazila u sobu da vidi da li dišem. Sutradan je zvala ambulantu i Hitna pomnoć je došla po mene“, emotivno je kazao Kasap. Bio je na Covid odjelu KBZ i primao kisik. „Bilo nas je šest u sobi i svako od nas je imao različite simptome. Želim pohvaliti ekipu sa zeničkog odjela KBZ. Odnos, od ljekara, medicinskog tehničara, pa do spremačica, je bio vrhunski. I to je bitan faktor koji je nama bio izuzetno važan, jer je trebalo sačuvati psihičku stabilnost. Mnogi su dolazili na taj odjel, a neki se nikada nisu vratili“, kazao je Kasap. Svjedočio je, kaže, mnogim neugodnim situacijama. „Doživio sam svašta. I da ljudi kada me ugledaju, kao da je ispred njih avet, jer sam prebolovao koronu. Neki su prelazili na drugu stranu ceste. Ja im svima halalim“, poručio je Kasap.