„Slijepi borci Zeničko-dobojskog kantona, istinski heroji i uzori“ naziv je projekta kojeg je pokrenuo Savez slijepih boraca Zeničko-dobojskog kantona, a finansijski podržalo Ministarstvo za boračka pitanja ZDK na čijem čelu je ministar Fahrudin Čolaković. Riječ je o serijalu tekstova koje ćemo objaviti u Našoj riječi, predstavljajući naše aktivnosti, planove i ciljeve koje želimo postići, ali u prvom redu želimo široj javnosti predstaviti naše članove i pojedince koji podržavaju i pomažu rad Saveza, njihove priče koje će, nadamo se, biti inspirirajuće i poticajne, ne samo za osobe sa invaliditetima nego i ostalima koji prolaze kroz teška životna razdoblja, nastoje dobiti svoje životne bitke ili im je jednostavno potrebna pomoć.


Savez trenutno broji deset članova, a kroz svoje redovne aktivnosti nastoje probuditi empatiju i savijest građana i vlasti kako bi se slijepim borcima pružili bolji uslovi za život te olakšala svakodnevnica.


Težnja ka boljem sutra
Savez slijepih boraca Zeničko-dobojskog kantona osnovan je 2001. godine, kao udruženje koje okuplja najteže ratne vojne invalide. Iako je na početku osnivanja Saveza bilo 12 članova, trenutno broji deset članova koji, kroz razne aktivnosti i programe, teže ka boljem sutra ali i tome da se svaka slijepa osoba osjeća ravnopravnim članom društva.
Glavni zadatak djelovanja Saveza slijepih boraca Zeničko-dobojskog kantona jeste borba za ostvarivanje prava i težnja ka boljim standardom. Svojim životnim primjerom i zbog uložene žrtve u kojoj su izgubili vid za odbranu naše domovine nastoje biti primjer drugima, a posebno generacijama koje dolaze.

Ćerim

„Morali smo uložiti veliki trud da borce koji su izgubili vid u odbrani Bosne i Hercegovine vratimo normalnom načinu života, da ih izvedemo iz njihovih domova, te da im pomognemo da se nastave družiti nakon svih nedaća i teškog života koji ih je zadesio“, kaže Samir Ćerim, sekretar Saveza.
„Dovoljna nam je lijepa riječ,…“
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa, koji se obilježava 15. oktobra, s ciljem podizanja svijesti i empatije građana o potrebama slijepih, Savez slijepih boraca Zeničko-dobojskog kantona upriličio je, protekle subote, prigodno druženje i ručak za članove Saveza. Kroz ugodno druženje i razgovor članovi Saveza ukazali su na probleme ali i nedaće sa kojima se svakodnevno susreću.
Predsjednik Saveza slijepih boraca Zeničko.dobojskog kantona Ramo Muratović je, na samom početku, pozdravio sve prisutne, te im zaželio dobrodošlicu.

Muratović

„Danas je Međunarodni dan bijelog štapa a mi ga obilježavamo i kao dan Saveza slijepih boraca ZDK. Svako druženje, bez obzira na povod, prilika je i da ukažemo na naš uspjeh, da vidimo šta smo to uradili i ispunili od zadatih ciljeva, a na šta dodatno trebamo obratiti pažnju“, kaže Muratović te dodaje da je zadovoljan, do sada, realizovanim projektima.
Kroz svoje redovne aktivnosti nastoje da probude empatiju građana ali i vlasti kako bi se, kako kaže Muratović, članovima Saveza obezbijedili normalni uslovi za život.
„Naš položaj u društvu nije na zadovoljavajućen niovu. Želimo da nas primijete, a mi, kroz naš Savez, nastojimo sve učiniti da se naš glas čuje kako bi popravili naš status i mjesto u društvu. Vlast i društvo treba da nas čuju, da nam pruže toplu ruku prijateljstva. Ne tražimo samo pomoć, nama je dovoljno da nas pozdrave i poselame kada nas sretnu, i mi ćemo biti zadovoljni“, ističe Muratović.


„Naš položaj u društvu nije na zadovoljavajućen niovu. Želimo da nas primijete, a mi, kroz naš Savez, nastojimo sve učiniti da se naš glas čuje kako bi popravili naš status i mjesto u društvu. Vlast i društvo treba da nas čuju, da nam pruže toplu ruku prijateljstva. Ne tražimo samo pomoć, nama je dovoljno da nas pozdrave i poselame kada nas sretnu, i mi ćemo biti zadovoljni“, ističe Muratović.


Empatije u našem društvu nedostaje, ali, napominje Muratović, lijepa riječ i pružena ruka ovise i od osobe do osobe. „Nekada je epmatija prisutna, a nekada ne. Zavisi gdje se nalazimo i sa kojim osobama komuniciramo. Potrebno je pružiti više pažnje, ne samo nama slijepim borcima, već i drugim kategorijama kao što su paraplegičari i amputirci,… Svi se mi susrećemo sa istim problemima, a ponajviše sa sistemom. Potrebna su nam ortopedska pomagala, banjsko-klimatska liječenja,… Mi smo kroz naš Savez dosta toga uradili i pomogli smo našim članovima, ali to nije dovoljno jer, vjerujem, da je moguće uraditi dosta toga da nam se pomogne. Borimo se i trudimo da nam bude bolje“, poručio je Muratović.
Podrška resornog ministarstva
Jedna od aktivnosti Saveza slijepih ZDK jest edukacija i rehabilitacija članova, a u realizaciji njihovih redovnih aktivnosti podršku im pruža Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona.
„Kada je upitanju rehabilitacija naših članova, ona podrazumijeva odlazak na more, a razlog tome je činjenica da većini naših članova ne odgovara banjsko liječenje. Troškovi rehabilitacije uvršteni su u plan aktivnosti resornog ministarstva. Bitno je da su napomenuti da su naši članovi i članovi Biblioteke za slijepa i slabovidna lica Bosne i Hercegovine kao i članovi biblioteka za slijepa i slabovidna lica u Zgarebu, Podgorici i Novom Sadu“, ističe Ćerim, te dodaje da, u cilju poboljšanja života članova Saveza, rade na kontinuiranoj nabavci pomagala za slijepe osobe kao što su mobiteli, računari i tableti, govorni uređaji, bijeli štapovi,…


PROJEKAT PODRŽAVA MINISTARSTVO ZA BORAČKA PITANJA ZDK