Panel-diskusijom „Izazovi i perspektive porodica djece i osoba sa poteškoćama u razvoju“ jučer je (ponedjeljak, op.a.) obilježen Dan osoba s cerebralnom paralizom, te 11 godina uspješnog rada Saveza udruženja osoba s cerebralnom paralizom FBiH i Udruženja „Dlan“ Zenica.
„Registar o broju oboljelih od cerebralne paralize u Federaciji BiH nema, ali zajedničkim radom predstavnika iz brojnih udruženja želimo pokazati da ujedinjeni možemo mnogo više postići. U okviru današnje panel-diskusije podijelit ćemo iskustva naših korisnika te društvo upoznati s našim problemima ali i uspjehom roditelja i organizacija koje se bave populacijom koja je oboljela od cerebralne paralize“, kaže Selvedin Dedić, direktor Udruženja „Dlan“
Savez udruženja osoba s cerebralnom paralizom FBiH, prema riječima prof.dr. Emire Švrake, direktorice Saveza, broji 700 korisnika koji su registrovani u pet kantonalnih organizacija. „Cilj nam je da okupimo udruženja u svim kantonima ali i da napravimo uniju sa Udruženjem osoba s cerebralnom paralizom Republike Srpske. I dalje se trebamo boriti za naša prava ali i za povećanje svijesti o cijeloj ovoj populaciji i problemima sa kojima se susreće“, kaže Švraka.
Udruženja su osobama s cerebralnom paralizom donijela promjene u njihov život. Ipak, najveći problem s kojim se susreću osobe s cerebralnom paralizom još uvijek su predrasude. „Udruženje nam je donijelo socijalizaciju, djelovanje na vlast i poboljšanje uslova života. Najveći problem su predrasude, a mi se našim radom trudimo postaviti nove standarde te pokazati da su osobe s ovim oboljenjem vrijedni članovi našeg društva“, kaže Amela Talić, koordinatorica „Udruženja“ Dlan i oboljela od cerebralne paralize.