Bezglutenska ishrana sve je popularnija u današnje vrijeme, međutim velikom broju oboljelih od celijakije, autoimune bolesti uzrokovane reakcijom na gluten, izbjegavanje glutena, čak i u malim količinama, jedini je lijek.
Zabranjene namirnice
U ishrani osoba oboljelih od celijakije zabranjene su namirnice i proizvodi koji sadržavaju pšenicu, ječam, raž, zob ili njihove hibridne vrste i derivate. „Osim navedenih, između ostalog, zabranjeni su pir i njegovi derivati, kamut i zeleni oraščić, bulgur, kus-kus, ječmeni slad, müsli i komercijalne žitarice za doručak, tjestenina i svi pekarski proizvodi napravljeni od zabranjenih žitarica, zatim pivo, instant kafa ili zamjene kafe koji sadrže ječam ili ječmeni slad, zobeni napici, kupovni kolači, štrudle i savijače od pšenice, raži, ječma i zobi, instant želirani pudinzi, krem punjenja, kupovni slatkiši i suho voće posuto pšeničnim brašnom, čokolada sa žitaricama i keksima“, kazali su iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.
Osobe oboljele od celijakije trebaju obratiti pažnju i na skrivene izvore glutena koji se nalaze u aditivima, industrijski prerađenoj hrani, lijekovima i oralnim higijenskim proizvodima. „Od velike važnosti je čitanje deklaracije na proizvodima, a proizvodi bez glutena su prepoznatljivi po ambalaži na kojoj se nalazi naziv “bez glutena”/”gluten free” ili simbol prekriženog klasa pšenice. Potrebno je da paze i na moguće kontaminacije namirnica kao i da se ne koristi isti pribor za pripremu namirnica koje sadržavaju i ne sadržavaju gluten“, ističu iz Instituta.
Za prehranu treba više novca
Bezglutenska ishrana je veoma skupa u Bosni i Hercegovini. Između ostalog, za kilogram bezglutenskog brašna potrebno je izdvojiti i do deset KM, a za proizvod kao što je tjestenina i do sedam maraka. U cilju pomoći oboljelima Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona, u skladu sa Listom lijekova po posebnom odobrenju Zeničko-dobojskog kantona, finansira nabavku bezglutenskog brašna za oboljele od celijakije na mjesečnom nivou. „Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK finansira nabavku bezglutenskog brašna i to u količini od: 3 kg za djecu u dobi do 3 godine života, 4 kg za djecu u dobi od 3 do 12 godina života i 5 kg za sva osigurana lica preko 12 godina života“, kaže Adnan Džinić iz Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK.