Na platou ispred Doma armije, odnosno BZK „Preporod“ Zenica, proteklog petka je upriličena promocija knjige pod nazivom „Od berlinske do dejtonske BiH – Pravno-politički status Bošnjaka-“, autora prof.dr. Ajdina Huseinspahića, univerzitetskog profesora i predsjednika BZK „Preporod“ Zenica. Knjiga je nastala zahvaljujući dugogodišnjem predanom naučno-istraživačkom radu, sintezi i analizi na stotine relevantnih historijskih tekstova. „Kao autor ove knjige, imao sam cilj da potpuno otvoreno, bez zamagljivanja činjenica, njihovog cenzurisanja, a lišen bilo kakve subjektivnosti, javnosti prezentujem nešto više od stotinu godina najturbulentnijeg perioda kroz koji su u svojoj milenijskoj povijesti prošli BiH i Bošnjaci“, kazao je autor, ističući da je vrijeme da slobodno iznesemo činjenice i pišemo vlastitu historiju u kojoj se, institucionalno, nemamo čega stidjeti.
„Trebamo biti ponosni na historiju Bošnjaka, pogotovo onu historiju od Berlinskog mirovnog sporazuma do Dejtona, historiju kojom nas, najčešće, stigmatiziraju, govoreći da smo i mi kojekakve pristalice fašizma, odnosno da smo kreatori određenih fašističkih procesa na ovim prostorima. Mi, Bošnjaci muslimani, jesmo bili proglašeni kao „hrvatsko cvijeće“, što je bio jedan teret, balast. Mogli smo se uklopiti u tu priču i gledati zločine nad drugim nedužnim ljudima koje je činio NDH-ovski režim. Mi to nismo radili, aktivno smo se uključili u domobrane, u određene oružane formacije, i domaćih izdajnika i okupatora, da bi štitili druge, prvenstveno nacionalni život Bošnjaka muslimana, a onda i druge nemuslimane svih krajeva“, kazao je Huseinspahić, dodajući da je pisanje knjige prilagodio široj čitalačkoj publici, te da knjigu nije pisao sa hipotezom. „U knjizi sam zauzeo vrlo jasan stav – Bošnjaci sistemski nikada nisu gajili fašizam, nit su fašizmu pristajali. Koristili se tada fašističkim okruženjem, da bi odbranili sebe i svoj život, te život nemuslimana, Srba, Jevreja, Roma. Spomenuo sam, imenom i prezimenom, i kako je predstojnik zeničkog Suda spasio od pokolja na desetine Srba, ja volim reći bosanskih pravoslavaca, iz mjesta Drivuša, nadomak Zenice. Postoje jasne činjenice o tome. Dakle, mi se te historije moramo ponositi i ne smijemo se toga stidjeti. Samo sam dao jednu sekvencu iz Prvog i Drugog svjetskog rata, a daleko je više tih primjera“, rekao je Huseinsaphić.
Na promociji su govorili: prof.dr. Larisa Velić, dekanesa Pravnog fakulteta u Zenici, prof.dr. Muharem Adilović, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, dr.sc. Sedad Dedić, docent na Pravnom fakultetu u Zenici i recezent knjige i dr.sc. Amir Ismić, Zlatni ljiljan i doktor historijskih nauka, koji su istakli da ova knjiga treba biti dio porodičnih biblioteka, ali i obavezno štivo u školama. Moderatorica je bila dipl.iur Ajša Luković.