U organizaciji Saveza poljoprivrednih udruženja „KAP“ iz Kaknja, a uz podršku Općine Kakanj, od 27. do 29. oktobra, na gradskom šetalištu u Kaknju, održan je “Jesenji sajam poljoprivrede i rukotvorina Kakanj 2022“. Svoje proizvode su predstavili izlagači iz Kaknja, ali i ostalih gradova i općina u Zeničko-dobojskom kantonu.
Promocija i afirmacija domaćih proizvođača
„Sajam poljoprivrede u Kaknju je bitan svakom poljoprivredniku, ali i građanima, kako bismo pokazali da se u Kaknju prozvodi zdrava hrana. Kada pogledamo ove naše proizvođače, vidimo koliko su oni puni entuzijazma, samopouzdanja. Oni čitavu godinu rade, kako bi danas izložili svoje proizvode, čije su cijene puno jeftinije nego u marketima“, kaže Almir Trakić, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih udruženja „KAP“.
Iz godine u godinu, Općina Kakanj izdvaja sve veća sredstva za podršku i jačanje poljoprivredne proizvodnje, a ovaj sajam je, kako je istakao Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj, kruna svega onoga što su poljoprivrednici i vlasnici malih obrta radili tokom čitave godine. „Naravno da ćemo podržati sve ovakve sajmove i ovo treba da postane tradicionalni sajam i narednih godina, jer ovo je vrijeme kada će naši poljoprivredni proizvođači pokazati, a ujedno i prodati, jedan dio svojih proizvoda tokom tri dana, koliko budu na ovom sajmu. Svakako da je ovo jedan vid poticaja, kako da oni svoje biznise očuvaju, da ih poboljšaju, jednostavno, da od onog što rade mogu i zaraditi više. Vjerujem da će naši sugrađani, prije svega, prepoznati ove vrijedne ljude i obići, nešto pazariti kako bi se, na taj način, zahvalili njima, a ujedno i pojeli, probali zdravu hranu koja je uzgajana na našoj bosanskoj, kakanjskoj zemlji, koja nije tretirana pesticidima i zdrava je, i za djecu, i za sve odrasle“, kazao je načelnik Bajtarević.
Izlagači Sajma
Svoje proizvode predstavila je i Ajla Omerhodžić, koja je, krajem 2020. godine, pokrenula vlastiti biznis. Odlučila je, tada, spojiti svoje stečeno znanje, ali i ljubav prema pčelarstvu, koje se, u njenoj porodici, prenosi sa koljena na koljeno. „Kupcima nudim bogatu paletu proizvoda: med, mehleme, čajeve, propolis kapi,vitaminske bombe… Učestvujem na većini lokalnih sajmova. Smatram da je ovo jedan vid promocije koji nama izlagačima daje priliku za komunikaciju sa potencijalnim kupcima. U ovom poslu sam aktivna dvije godine i ostvarila sam jako dobre rezultate“, kaže Omerhodžić.
Vlasnici firme Bio-Grin, koja datira još od 1998. godine, su redovni izlagači na ovakvim sajmovima, a kupcima bude raznovrsnu paletu ljekovitog bilja. „U ponudi imamo pojedinačne čajeve kao i kombinacije raznih ljekovitih biljaka, te sirupe, ljekovita ulja i kreme. Redovno se pojavljujemo na sajmovima u Kaknju, Zenici, Visokom, Sarajevu… Ovakvi sajmovi su veoma bitni, ne samo izlagačima, nego i gradovima i općinama, doprinose razvoju ekonomije, podstiču turizam i pokazuju kako je naša BiH izuzetno bogata te da ima šta da ponudi. Pored toga, ovakvi sajmovi su izutetno bitni i za same izlagače jer na ovakvim događajima mogu da prezentuju svoj rad i zalaganje koji su uložili u proizvode“, kazala nam je Namira Čobo, iz firme Bio-Grin.
Izradom i prodajom nakita i modnih dodataka Bahrija Kubat se bavi već duži niz godina, a svoje rukotvorine predstavila je i na ovom sajmu. „Trenutno poslujem sa dvije djelatnosti i postigla sam rezultate sa kojim sam ja lično jako zadovoljna a ono što je važnije od svega je da radim posao koji volim. Samoj promociji mog ručnog rada su doprinijeli upravo sajmovi na kojima dugi niz godina učestvujem, a pod pokroviteljstvom Općine Kakanj“, kazala nam je Kubat.