U okviru Projekta „Physics Educators for Better Science Education“ (PEBSE) nedavno je održan simpozij u hotelu „Holiday“ Sarajevo koji je imao za cilj okupiti profesore i eksperte u fizici s područja zapadnog Balkana. Organizator i kreator ovog projekta je Kakanjka Semra Sikira, doktorant na univerzitetu u Ankari koja je prepoznala bitnost naučne pismenosti u ovoj oblasti.
– Svjedoci smo veoma loših rezultata edukacionog istraživanja PISA2018 koje je pokazalo da naučna edukacija u Bosni i Hercegovini je dobila minimum OECD prosjek levela naučne pismenosti i to je jedan od razloga da kreiram i organizujem ovaj simpozij kao vid edukacije za studente i profesore iz ove oblasti -istakla je Semra Sikira.
Prema riječima promotora simpozijuma, Semira Sikire, cilj ovog projekta jeste da se digne svijest o naučnoj pismenosti u Bosni i Hercegovini i zemljama zapadnog Balkana u području fizike, gdje učestvuju po 12 srednjoškolskih i univerzitetskih profesora iz navedenih zemalja. Kroz razne diskusije, radionice i povezivanje između svih učesnika će se podići ova svijest i doći će do veće naučne pismenosti u zemljama zapadnog Balkana.
– Shvatili smo da ustvari svi dijelimo ista mišljenja o problemima koji se nalaze u samoj učionici i položaju profesora fizike. Na ovaj način kroz edukaciju i razne aktivnosti mi uspijevamo da improviziramo rješenja za probleme s kojima se susrećemo -istakla je Enida Mostić, profesorica fizike u kakanjskoj gimnaziji „Muhsin Rizvić“.
Ovaj projekat je dobio sredstva od Europske unije u iznosu od preko 8.000 eura.
Pored Semre, u realizaciji projekta su učestvovali: Amina Alić (Phd student fizike na Sorbona univerzitetu u Parizu), Murisa Habibić (profesor fizike u Travniku) i Semir Sikira (student mastera novca i finansija na Goethe univerzitetu u Frankfurtu).