Protekle subote, tačnije 15. augusta, Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” dobila je odlične vijesti sa Instituta za geologiju češke akademije nauka, koje bi prema riječima osnivača i direktora Fondacije Semira Osmanagića, mogle značiti da su BiH i Balkan dobili možda i otkriće vijeka. Naime, prema rezultatima analize stalagmita iz tunela “Ravne 3”, tačnije Uranijum – torijevom analizom, utvrđena je starost od 19.000 godina (+/- 1.000 godina), što uz ploču na kojoj se stalagmit nalazio, a koja je i sama stara nekoliko hiljada godina, dovodi do suhozida koji su se nalazili ispod tih nivoa, te starosti od 25.000 do 30.000 godina.
“Danas imamo ne samo otkriće godine, nego je ovo za BiH i Balkan možda otkriće vijeka. Do sada smo govorili o istoriji pećinskog, primitivnog čovjeka, a najstariji period do kojeg smo sezali jeste onaj iz mjesta Okolište u Visokom, gdje su radili njemački istraživači. Tokom godina istraživanja pomicale su se i godine starosti i kada su došli do 8.000 godina, kada su vidjeli da imamo kontinuirano prisustvo civilizacije, prestali su s istraživanjima, navodno zbog nedostatka novca. Zapravo, to je počelo da predstavlja pravu opasnost za evropsku i svjetsku istoriju. Vodeći arheolog koji je radio ta istraživanja je izjavio da je razlika između današnjeg čovjeka i ljudi koji su živjeli u Okolištu samo u tome što mi danas imamo struju. U svakom smislu bila je riječ o razvijenim kulturama. Danas ovdje imamo dokaz da su stalagmiti koji su se taložili ovdje stari 19.000 godina, a nalaze se na ploči čije je taloženje također trajalo nekoliko hiljada godina, a ispod i jednog i drugog sloja nalazimo suhozid, građevinu. Ovo je prva i najstarija građevina na tlu BiH i danas možemo sa potpunom odgovornošću tvrditi da je ovdje riječ o istorijskom otkriću! Uranijum-torijeva metoda je najpreciznija metoda, rađena na češkoj akademiji nauka, proces je trajao nekoliko mjeseci i sad smo dokazali da smo ovdje imali građevine. Dakle, ovo je jedno spektakularno otkriće zbog kojeg će se mnoge glave u BiH i na tlu Balkana morati zamisliti”, poručio je Osmanagić, čiji stručni tim Fondacije čine još i arheolog Amna Agić, geolog Richard Hoyle i koordinatorica volontera Marie-Sophie Gristi.
Ovo otkriće dolazi samo nekoliko dana nakon što je Fondaciji i njenom osnivaču Direkcija Bihać Avantura Film Festivala dodijelila specijalnu nagradu za razvoj i očuvanje kulturno-istorijskih i prirodnih vrijednosti BiH. Na ovaj način organizatori festivala u Bihaću su željeli da odaju priznanje Osmanagiću za njegov uspjeh u razvoju projekta Arheološki park Ravne 2, koji je danas u BiH, regiji i svijetu prepoznat kao kulturno-istorijska i turistička destinacija. Treba napomenuti da je prije par mjeseci, žiri jubilarnog dvadesetog Međunarodnog festivala turističkog filma i multimedijalnog takmičenja “The Golden Gate 2020” u Berlinu, proglasio ovaj film jednim od službenih pobjednika Festivala.