JU „Dom kulture“ Žepče, kao i većina kulturnih i svih drugih institucija, bila je destekovana za vrijeme koronavirusa, odnosno od marta 2020. do proljeća prošle godine. Kada je u pitanju protekla, 2022., godina, direktor JU „Dom kulture“ Žepče Miroslav Ilić zadovoljan je poslovanjem i realizovanim manifestacijama i aktivnostima, a kojih u protekloj godini nije manjkalo.
„Prošle godine smo nastavili s radom, onako kako smo do sada i navikli, kao u pred kovid razdoblju. Kada su u pitanju veće aktivnosti, izdvojio bih 21. Žepačko ljeto, sa 15 različitih manifestacija i aktivnosti za sve kategorije društva, ljubitelje umjetnosti i kulture. Učestvovali smo i u obilježavanju Dana Općine Žepče sa tri manfestacije. Izdvojio bih i dva festivala: Međunarodni dani kazališta u Žepču i Festival omladinskog kazališnog stvaralaštva, koji smo po prvi put i organizovali prošle godine. Kao vrhunac, odnosno zaključak poslovne godine, organizovali smo Blagdansku čaroliju, gdje naši lokalni poduzetnici i obrtnici izlažu svoje radove i proslavu Nove godine na otvorenom. Relativno sam zadovoljan poslovanjem i aktivnostima koje smo realizovali, a to je oko 120 raznih manifestacija i aktivnosti u našoj organizaciji i suorganizaciji“, kaže Ilić.
Obilježavanje vrijednog jubileja
Trenutno pripremaju 15. Radio festival Radio Žepča, gdje osnovci u radio emisijama pjevaju pjesme, a program je spreman i za manifestaciju Žepačko ljeto, koja će trajati od 2. juna do 2. jula ove godine. Prema riječima Ilića, bit će upriličeno 18 različitih kulturno-zabavnih sadržaja namijenjenih za sve uzraste i generacije, a koji će Žepčacima uljepšati nadolazeće dane. „Dakle, 2. juna ćemo imati odličnu predstavu na otvorenju Žepačkog ljeta, a to je „Predsjednici i CA“, Satiričkog kazališta Kerempuh, u izvedbi Tarika Filipovića, Ornele Vištice, Hrvoja Kečkeša, vodećih glumaca zagrebačkog kazališta“, najavljuje Ilić.
Posjetioce očekuju i mala likovna kolonija, izložbe, koncerti, pozorišne predstave, promocije knjiga, Old-Timers Vikend, kao i obilježavanje 40. godina od otvorenja ove kulturne institucije.


„Iskoristio bih priliku i da se zahvalim redakciji Naše riječi na ustupljenom prostoru i arhivi da pokušam doći do nekih informacija koje su vezane za otvorenje Doma kulture u Žepču, 1983. godine. Također, zahvaljujem Vam se i na razgovoru i što svakog utorka imam priliku pročitati i prelistati Našu riječ“, rekao je na kraju našeg razgovora Ilić.


„Drugog jula 1983. godine je otvoren Dom kulture Žepče i 2. juli ćemo ove godine obilježiti kroz druženje sa svim ljudima koji su od 1983. do danas radili u Domu kulture na bilo koji način, a navečer ćemo imati tamburaški koncert koji smo nazvali Tamburaška rapsodija, čime ćemo i zatvoriti ovogodišnje, 22. po redu, Žepačko ljeto“, kaže Ilić.
I ove godine će dati svoj doprinos u obilježavanju Dana Općine, pripremaju i 8. Međunarodne dane kazališta i 2. Festival omladinskog kazališnog stvaralaštva. Planiraju i održavanje Blagdanske čarolije, kao i doček Nove godine na otvorenom, uz brojne druge aktivnosti. „Nadamo se da će ova godina biti još djelotvornija i uspješnija, nego prošla“, ističe Ilić.
Izvrsna saradnja sa Općinom, Bibliotekom, udruženjima
Kao primjer funkcionisanja u maloj lokalnoj sredini svakako je saradnja ove kulturne institucije sa općinskom administracijom, na čelu s načelnikom Matom Zovkom. „Načelnik Zovko, zaista, uvažava kulturu, da je to rijetko viđeno. Uvijek je susretljiv za svaku našu ideju za unapređenje kulturne ponude, sadržaja koje do sada nismo imali, i onih koje već imamo a da budu još bolje“, kaže Ilić, ističući i dobru saradnju s JU „Opća biblioteka“ Žepče, te brojnim žepačkim udruženjima s kojima sarađuju. „Ističem suradnju među nama koji se bavimo kulturom i umjetnošću na području općine Žepče kao izvrsnu“, dodaje Ilić.
Digitalizacija kino dvorane
Ovaj javna institucija, u kojoj je trenutno 10 uposlenih, a u planu im je zapošljavanje još jednog radnika, je u procesu digitalizacije kino dvorane.
„Potpisali smo ugovor sa Fondacijom za kinematografiju Sarajevo, kroz projekat „Digitalizacija kino dvorane u Žepču“, gdje smo mi u obvezi, sa 50% sredstava, finansirati ralizaciju projekta. Cjelokupan iznos Projekta je oko 158.000 KM. Nadamo se da će sredinom juna kino biti operativno, a to za jednu malu sredinu, kao što je Žepče, mnogo znači“, ističe Ilić.