Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Zaimović održao je nedavno radni sastanak na zahtjev predstavnika Saveza udruženja penzionera i Saveza kantonalnih udruženja penzionera u Federaciji BiH. Na sastanku je razgovarano o Prijedlogu Zakona o vanrednom usklađivanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u oružanim snagama BiH koji je upućen u parlamentarnu proceduru Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Predstavnici Saveza su tom prilikom iznijeli kritike te izrazili svoje nezadovoljstvo ističući da predložena zakonska regulativa predstavlja štetan i neravnopravan tretman svih sadašnjih i budućih penzionera u Federaciji BiH.
Pismo upozorenja
„Kao što je dobro poznato, penzioneri/umirovljenici u FBiH, zbog jako niskih penzija/mirovina, žive veoma teško i jedva sastavljaju, ili je možda ispravnije reći ne sastavljaju, kraj sa krajem. Uz prethodnu isplaćenu penziju/mirovinu, isplaćen nam je i jednokratni dodatak od 100, odnosno 120 KM, što je, jasno je svakom, samo jednokratno pomoglo, ali je to kap u moru. Tražili smo više puta od Vlade FBiH da se nađe rješenje da se penzije/mirovine usklade, međutim, na nizu sastanaka nam je izneseno da Zakon o PIO/MIO FBiH ne dozvoljava usklađivanje prema ekonomskim parametrima koji su bili u 2020. godini. Na sastanku koji smo imali u Vladi FBiH nam je prezentovano da, iako za nas 425.000 nema zakonskih uvjeta za usklađivanje od bar 5%, u parlamentarnu proceduru se, kroz hitan postupak, dakle da se izbjegne javna diskusija, gura poseban zakon o vanrednom usklađivanju penzija, i to sa primjenom od 1.3.2018. godine, za zaposlenike Ministarstva odbrane BiH iz FBiH, i to za čak 48,5%. S tim procentom bi se samo toj skupini u društvu davala penzija za 11,5% veća od njihove prosječne plate u pet najboljih godina njihovog zaposlenja“, navodi se u dopisu, odnosno pismu upozorenja koje je, ranije, Savez udruženja penzionera FBiH uputio Parlamentu FBiH.
Novim Zakonom o PIO-u ukinut isplatni koeficijent
Kako nam je objasnio Tomislav Kvesić, iz Ureda za odnose s javnošću Federalnog zavoda za PIO/MIO, novim Zakonom o PIO-u ukinut je isplatni koeficijent, te je time pripadnicima Oružanih snaga prestala mogućnost ostvarivanja penzije koja je znatno veća od plaća koju su imali, što je, kako kaže, bila anomalija iz Zakona o PIO koji se primjenjivao do 28. 2. 2018. godine. „Po novom Zakonu o PIO-u oni ostvaruju penzije u iznosu 75 posto prosječne plaće koju su imali u posljednjih pet godina službe, što je i dalje povoljnije nego ostalim osiguranicima koji idu i koji će ići u penziju po Zakonu o PIO. Uspoređujući se sa određenim bivšim kolegama, koji su ostvarili penziju veću od plaće, a što je novim Zakonom o PIO anomalija koja je prekinuta, osiguranici po Zakonu o službi u OS BiH, preko grupe zastupnika, po hitnom postupku, predlažu Zakon o vanrednom usklađivanju penzija pripadnika Oružanih snaga, čime bi im penzije ponovno bile veće nego su im bile plaće“, kaže Kvesić.
Dodaje da ove izmjene nemaju veze sa izmjenama Zakona o PIO-u u Zastupničkom domu FBiH koje se tiču demobilisanih boraca. „Ta izmjena po kojoj bi svaka godina posebnog (ratnog) staža bila vrednovana jednim bodom umjesto dosadašnjih pola boda, nije sporna ni penzionerima ni nama. Ni to povećanje ni ukidanje “penalizacije” za raniji odlazak u penziju u odnosu na potrebnih 65 godina, nije sporno i neće, ako bude usvojeno, dovesti do značajnijeg povećanja rashoda, niti bilo kakvih problema u isplati penzija. Problem je Prijedlog Zakona o vanrednom usklađivanju penzija pripadnika OS BiH“, kaže Kvesić.