Septembar je mjesec podizanja svijesti o raku kod djece, vrijeme kada se nastoji ukazati da je borba kroz koju prolaze mališani oboljeli od raka teška i duga. A da život piše romane dokaz je dvadesetpetogodišnji Muhamed Mahmić iz Kaknja, koji je boreći se sa karcinomom, uspio ispisati pobjedničku priču. Godine 2006. dijagnosticiran mu je Ewingov sarkom, karcinom na grudnoj kičmi.
Težak proces liječenja
“Cijelo svoje liječenje proveo sam u Bosni i Hercegovini, a sam proces bio je izuzetno težak i iscrpljujući. Prošao sam kroz operaciju, 25 zračenja i 13 ciklusa kemoterapije. U tom periodu bilo je jako nezgodno i teško govoriti da imaš rak iz razloga što je sve asociralo na smrt”, kaže hrabri mladić Muhamed Mahmić. Ipak, on nije odustao i nakon skoro dvije godine teškog liječenja, uz podršku svojih najmilijih, pobijedio je rak. Tokom cijelog liječenja, kako kaže, najveća motivacija bila mu je porodica, koja je vjerovala da će uspjeti izboriti svoju bitku. “Nakon liječenja sam se vratio u normalnom toku života i nastavio gdje sam stao. Žao mi je što sam izgubio dvije godine škole, ali poslije, kada shvatite kroz šta ste prolazili, to i nije toliko važno jer, na kraju, jedino je bitno zdravlje”, ističe Mahmić, koji je nakon svoje životne borbe završio fakultet te postao inženjer sigurnosti, zaštite na radu i zaštite od požara.
Podrška oboljelim mališanima
Muhamed je danas član MladiCa, mreže mladih izliječenih od raka koja djeluje u sklopu Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”. Kroz volontiranje pruža podršku oboljelim mališanima i njihovim roditeljima, volontira u Roditeljskoj kući i rehabilitacionim kampovima te učestvuje u brojnim kampanjama s ciljem širenja svijesti o dječijem raku. Nada se da će njegova priča pomoći drugima u borbi sa ovom bolešću. “Sam proces liječenja nosi i neke posljedice. Moje liječenje je ostavilo posljedice da ne smijem podizati ništa teže od dva kilograma, neko ima posljedicu da se ne može kretati, neko ne može dugo pješačiti, neko ima posljedicu da ne može pamtiti baš najbolje. Kroz ovo druženje ta djeca stiču samopouzdanje i time kreću u dalju borbu. Oni razumiju da mogu ostvariti ono što su planirali, jer kroz nas “MladiCe” oni vide svoju budućnost”, ističe Mahmić te poručuje mladima koji se bore sa rakom da rak nije bauk te da se trebaju hrabro suočiti s bolešću. “Cilj borbe jeste da na kraju pobijedimo. Svaki cilj trebamo ostvariti i tu borbu s rakom koju imamo, trebamo dobiti”, poručuje Mahmić.