Ekipa zeničkog Studio Teatra počela je rad na snimanju novog dokumentarnog filma pod nazivom „Najljepše je đačko doba“ a u kojem se govori o životu tri bivša školska druga koji su na početku rata devedesetih bili u tinejdžerskoj dobi. Ratni vihor ih je odnio na različite strane.
– Danas, 30 godina kasnije oni odgajaju novu generaciju. Šta žele za svoju djecu? Da li su mir, sigurnost i obrazovanje – želje koje su zajedničke svima? Film istražuje da li je moguće i pod kojim okolnostima naći zajedničke tačke gledanja na prošlost i na budućnost i kako vide budućnost svoje djece, kao i budućnost države BiH -kažu iz Studio Teatra i dodaju da je naziv filma simboličan i odnosi se na krilaticu „Od kolijevke pa do groba najljepše je đačko doba“ koja je bila sinonim za mladalačku bezbrižnost i drugarstvo a koje je protagonistima filma bilo prekinuto ratom.
– Filmom postavljamo pitanje bh. javnosti: Šta smo spremni/šta možemo učiniti za mirnu budućnost svoje djece? Poruka odgovornosti za održanje mira koju ima svaki pojedinac i da održanje mira vrijedi truda i zalaganja te da mir nema cijenu je suština našeg projekta. Film će biti tehnički prilagođen za TV prikazivanje, te ćemo ga distribuirati lokalnim TV stanicama u BiH kako bi ga pogledao što veći broj gledalaca. Premijera filma je planirana krajem novembra ove godine -rekli su na kraju iz Studio Teatra.