Međunarodna konfederacija organizacija roditelja djece oboljele od raka (ICCCPO) i njene članice su 15. februar proglasile Međunarodnim danom djece oboljele i liječene od malignih bolesti s namjerom podizanja svijesti javnosti i boljeg razumijevanja poteškoća s kojima se susreću djeca oboljela od raka i njihove porodice kao i da pruži podršku izliječenima u svakodnevnim izazovima u periodu nakon ozdravljenja.
Prevencijom do zdravlja
Tačan uzrok nastanka malignih bolesti kod djece nije poznat, a nastaju kada zdrave stanice promijene svoja svojstva te počnu nekotrolisano rasti i dijeliti se. Mnoge studije su nastojale identificirati uzroke raka u djetinjstvu, ali je vrlo malo slučajeva raka kod djece uzrokovano faktorima iz okoline ili načina života. Prema riječima stručnjaka, rani simptomi nisu specifični i savjetuje se roditeljima da, ako prepoznaju neki od simptoma, odmah potraže stručnu pomoć. Među najčešćim simptomima su: bljedilo, modrice i krvarenje, čvorići ili otekline, posebno bezbolni i bez prateće povišene temperature ili znakova infekcije, promjene u predjelu očiju poput bijele zjenice, nove razrokosti, slabosti vida, modrice ili otok oko očiju, otekline u predjelu stomaka te bolovi u kostima ili udovima i otekline nastale bez udarca ili znakova infekcije. Postoji više od deset vrsta raka djetinjstva i bezbrojnih podtipova, što je veći izazov za istraživače da pronađu lijek za svako dijete pa prema tome najčešće vrste raka kod djece i adolescenata su: akutna limfoblastična leukemija (ALL) koja je najčešći tip raka krvi i koštane srži, Ewingov sarkom je manje uobičajen oblik tumora kosti, koji uglavnom utječe na starosnu dob od 5 i više godina te se formira u šupljini kosti, Hodgkinom limfom je rak limfnih čvorova i najčešće zahvata tinejdžere i mlađu djecu, neuroblastom je najčešći tim raka kod dojenčadi i može nastati prije rođenja, a predstavlja rak simpatičkog živčanog sistema, koji nastaje u abdomenu, vratu ili zdjelici te Wilmsov tumor koji čini oko 90% tumora bubrega kod djece.
Roditeljska kuća
U teškom periodu liječenja, podrška roditeljima i djeci je od iznimne važnosti kako od medicinskog osoblja tako i od drugih roditelja koji prolaze kroz istu ili sličnu situaciju. U cilju održavanja porodične atmosfere, u krugu Pedijatrijske klinike Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo nalazi se Roditeljska kuća, koja je namijenjena smještaju djece oboljele od raka i njihovih roditelja, a koji dolaze izvan Kantona Sarajevo. Stoga je Vlada Zeničko-dobojskog kantona, a na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, odobrila sredstva Udruženju „Srce za djecu oboljelu od raka“ iz Sarajeva u iznosu od 20.000,00 KM u toku 2020. godine, na ime podrške u radu Roditeljske kuće za djecu koja boluju od raka.