Adi Softić (25) iz Maglaja, prije dvije godine je diplomirao kao stipendist s visokim prosjekom na univerzitetima SSST (Sarajevo School of Science and Technology) i Buckingham (Velika Britanija) političke nauke i međunarodne odnose s dodatnom specijalnošću iz međunarodnog biznisa i marketinga.
Aktivizmom se bavi od najranijeg djetinjstva
Predsjednik je Udruženja mladih „Dictum Factum“, a aktivizmom se, zapravo, bavi od najranijeg djetinstva. „Sa 10 godina postao sam član UG „Umero“ Maglaj gdje smo promovisali socijalnu inkluiziju i aktivan rad djece i mladih sa i bez posebnih potreba. Tako je sve krenulo i Umero je kumovalo osnivanju Dictum factuma kao zasebnog tijela kada se pokazalo da dosta nas, volontera, ima izražene interese za kulturu i organizaciju takvih događaja. Udruženje postoji već šest godina i bavi se promocijom pomirenja, ljudskih prava, omladinskog aktivizma kroz kulturu i obrazovanje“, kaže Softić. Do sada, najznačajniji projekti koje su organizovali jesu prvi bh. Monomjuzikl kojeg je finansirao UNDP te izložbeni ciklus Ex Files: Maglaj kakvog smo voljeli. „Cilj jeste afirmacija kritičkog razmišljanja kod mladih, razvijanje njihovih liderskih vještina, obučavanje u projektnom menadžmentu i menadžmentu u kulturi. Debate su program na koji sam posebno ponosan s obzirom da je kroz naš trening program za debate prošlo pedesetak srednjoškolaca, što je za Maglaj velik broj, i bili su obučavani od ličnosti kakve su mr. Selma Mezetović-Međić, koja je jedina Maglajka koja je studirala na Oxfordu i Emina Ganić“, ističe Softić.
Ponos Maglajlija…
Nedavno je ovaj mladi Maglajlija postao jedan od evropskih ambasadora regije Zapadnog Balkana. Uskoro mu počinje trogodišnji mandat tokom kojeg će, zajedno sa ambasadorima iz drugih zemalja, težiti ka unapređenju kulture i drugih oblasti u zajednicama i zemljama iz kojih dolaze. „Ovo priznanje shvatam kao jednu veliku čast i pečat na sve što je do sada urađeno. Velika je to stvar i za zajednicu iz koje dolazim. Pored svih gradova i individua, ipak je Maglaj dobio ambasadora za kulturu i otvorena vrata ka novim uspjesima. Biti evropski ambasador znači biti „terenski“ promotor evropskih vrijednosti, diplomatski monitoring, uspostavljanje i bratimljenje gradova i mladih s ciljem implementacije zajedničkih aktivnosti i projekata što je svakako benefit za naše društvo gdje mladi stoje po strani i sve više bivaju samo posmatrači i papiri na koje drugi ispisuju svoje promjene. Ukratko kazano, slijede tri godine raznih aktivnosti koje će, nadam se, rasplamsati pozitivnu energiju i sposobnosti te da ćemo svi zajedno dokazati da možemo postavljati nove standarde kako o kulturi, tako i generalno“, kaže Softić.