Tokom jesenskih i zimskih mjeseci prehlada i gripa nisu rijetke pojave, ali nas, ipak, podsjete da je vrijeme da se pobrinemo za zdravlje i imunitet najmlađih članova porodice koji su se vratili u školske klupe i vrtićke grupe.
Važnost preventivnih pregleda
Pod imunitetom u svakodnevnoj komunikaciji podrazumijevamo sposobnost organizma da se odbrani od infekcije, te veliki dio imuniteta dobivamo u naslijeđe od naših roditelja i kao takav se ne može bitno promijeniti. „Na tržištu i u medijima smo bombardovani raznim prepratima za jačanje imuniteta ali tu nema nikakvog čuda i sve su to uglavnom kombinacije vitamina i minerala koji, kao dodaci prehrani, doprinose određenim procesima imunološkog odgovora. No, nisu svemoćni. Uredan život, uravnotežena ishrana, odmor, kretanje, boravak na otvorenom i dovoljno sna kombinacija su koja bitno pomaže organizmu u odbrani. Vitaminski suplementi su preporučeni određenoj populaciji, po tačno utvrđenim preporukama koje se mogu dobiti kod liječnika“, kaže specijalista pedijatrije dr. Maja Karač, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu djece u JU „Dom zdravlja“ Zenica, te dodaje da su od od izuzetne važnosti redovni preventivni pregledi dojenčadi i male djece u savjetovalištu, a da je naučno i iskustveno dokazano da je najbolji „trener“ imunološkog sistema – vakcinacija.
Sa početkom nove školske i vrtićke godine, kako kaže dr. Karač, zabilježen je povećan broj pregleda bolesne djece sa simptomima respiratornih infekcija. „To su uglavnom simptomi katara gornjih disajnih puteva, praćeni kašljem, sekrecijom iz nosa, otežanim gutanjem, povišenom temperaturom. Virus koji još uvijek kruži u populaciji je SARS CoV2 koji uzrokuje Covid 19, njegova dijagnostika nam je dostupna i zato sa sigurnošću možemo da ga nekad navedemo kao uzročnika. Ostalo su uglavnom srodni virusi prehlade, a gripu još nismo detektovali konkretno. Ono što je uočljivo zadnjih 7 do 10 dana su nešto teže kliničke slike infekcija sa slikom upale pluća, te epizode pogoršanja astme kod mališana sa ovom hroničnom bolešću“, kaže dr. Karač.
Kada se obratiti liječniku?
Ukoliko su simptomi bolesti izraženi do mjere otežanog svakodnevnog funkcionisanja, potrebno je obratiti se liječniku. „Kod djece su to sljedeći simptomi: otežano disanje, zvuci pištanja i zviždanja koji se čuju pri disanju, uporan kašalj koji ometa san i hranjenje, otežano gutanje, povraćanje, temperatura preko 38,7°C koja se ne može sniziti na antipiretske mjere i lijekove, letargija, uporno neraposloženje i jedan loš opći aspekt djeteta“, ističe dr. Karač poručujući da se liječniku odmah trebaju obratiti i svi roditelji beba starosti do šest mjeseci koje imaju visoku temperaturu i otežano disanje, čak i po pojavi simptoma.