Forum građana Zenice od 2003. godine organizuje prigodne manifestacije povodom obilježavanja godišnjice potpisivanja Povelje Kulina bana, izuzetno značajnog historijskog dokumenta koji svjedoči o višestoljetnom postojanju i prošlosti naše države. Ovogodišnja, 832. godišnjica, održana je uz poduzimanje svih propisanih mjera zaštite zbog koronavirusa.

„Ja, ban bosanski Kulin, obećavam Tebi kneže Krvašu i svim građanima Dubrovčanima pravim Vam prijateljem biti od sada i dovijeka. I pravicu držati sa Vama i pravo povjerenje, dokle budem živ“-ovim riječima starobosanskog narodnog jezika, napisanim na bosančici, počinje najstariji pronađeni i očuvani bosanski državni dokument – Povelja Kulina bana. Ovaj dokument kojeg mnogi nazivaju „rodnim listom“ Bosne ne nalazi se u Bosni i Hercegovini. Postoje tri verzije – original koji se, kako historičari kažu,
nalazi u Ruskoj akademiji nauka i umjetnosti u Sankt Peterburgu, i dvije
prepiske koje se čuvaju u Dubrovniku.

– Povelja Kulina bana ima poseban značaj za južne Slavene kao i za BiH koju u posljednje vrijeme mnogi negiraju. Ovaj dokument potvrđuje da je Bosna sa svim svojim institucijama postojala još 1189. godine -rekao je Vladimir Franjić, predsjednik Skupštine Foruma građana Zenice, te dodao da postoji ideja da se park iza istočne tribine stadiona Bilino polje dodatno uredi i pretvori u historijski park sa znatno više sadržaja. O značaju obilježavanja ovog i sličnih historijskih datuma govorio je dr. Amir Ismić.
Posebno priznanje, pozlaćeni medaljon Kulina bana ranije je bio uručen atletičarima Hamzi Aliću i Amelu Tuki, te nogometnim reprezentativcima Zvjezdanu Misimoviću, Emiru Spahiću i Vedadu Ibiševiću. Forum je ove godine odlučio da zlatnik dobije i bh. rekorder Mesud Pezer.
– Ovo je veliko priznanje jer dolazi od strane mojih sugrađana koji prate moj trud. U svojoj sportskoj karijeri sam osvojio mnoga priznanja ali ovo zasigurno ostaje na posebnom mjestu -izjavio je Pezer.