Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je, povodom Svjetske sedmice dojenja, organizovao predavanje na kojem su buduće majke, trudnice, ali i porodilje imale priliku čuti provjerene informacije o značaju dojenja djeteta.
Podrška porodice i okoline
„Ovim kampanjama želimo da, kroz cijelu godinu, radimo na promociji dojenja, vratimo pozitivan društveni status dojenju, da povećamo broj djece koja doje te da doprinesemo porastu ukupnog staža dojenja“, kazala je dr. Elma Kuduzović, rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja u Institutu.
Uz opušten razgovor buduće mame i dojilje imale su priliku otvoreno razgovarati o problemima sa kojima se susreću majke, te njihovim iskustvima i očekivanjima.
„Svaka porodilja prolazi kroz određenu promjenu psiho-fizičkog stanja. Od porodilja se očekuje da je uvijek sretna, da zna kako da se ophodi s djetetom, te se dešava da izostaje podrška porodice i okoline“, ističe Ines Štimjanin-Jergović, diplomirana psihologinja Centra za mentalno zdravlje JU „Dom zdravlja“ Zenica, te dodaje da je rijetko da se žene koje uvide da imaju mentalne poteškoće poslije poroda javljaju u Centar za mentalno zdravlje. „Ono što se uvijek javlja poslije poroda jeste postporođajna tuga koja je specifična za sve nas kada ulazimo u novu fazu. Ukoliko potraje duže od 4-6 sedmica onda je potrebno potražiti stručnu pomoć. U ovoj početnoj fazi uloga porodice je od izuzetne važnosti“, kaže Štimjanin-Jergović.
Pravilna prehrana
Prema riječima Ines Jakupanec, certificirane „mame savjetnice“ za dojenje, proces dojenja ima velike zdravstvene prednosti i za majku i za dijete. „Preporučeno je da se dijete do šest mjeseci hrani isključivo dojenjem, a nakon šest mjeseci, uz adekvatno uvođenje čvrste hrane, do dvije godine starosti“, kaže Jakupanec ističući da majčino mlijeko sprječava pojavu mnogih bolesti i zaraza, te smanjuje pojavu alergija.
Nutritivne i energetske potrebe trudnica i dojilja su u tim periodima života žene povećane, međutim, nerijetko trudnice pridaju mnogo veću pažnju količini, nego kvaliteti onog što jedu. „Trudnice i porodilje moraju se voditi principima pravilne prehrane, te da unose sve vrste namirnica. Njihova prehrana treba biti uravnotežena i bogata sa sezonskim i svježim namirnicama, cjelovitim žitaricama, mahunarkama, mesom i mliječnim proizvodima, uz izbjegavanje slatkiša, grickalica“, ističe Maja Jonjić – Trifković, nutricionistica INZ-a.