Proteklog utorka u Gradskoj biblioteci Zenica upriličena je promocija „Bosanskog pravopisa“ autora prof.dr. Refika Bulića. Razlika ovog od drugih pravopisa, kako je kazao autor tokom promocije, je lako uočljiva, a jedna od osnovnih razlika jesu pravopisne preporuke.
„Pravopisi većinom počinju pravopisnim pravilima. Odlučio sam da moj pravopis počne pravopisnim preporukama i to je nešto što se prvi put javlja u izradi pravopisa i vjerujem da će to postati praksa. Ovaj pravopis nazvao sam „Bosanski pravopis“ kako bi se u javnom diskursu razlikovao od postojećeg pravopisa profesora Senaida Halilovića koji se zove „Pravopis bosanskog jezika“. Ovakve knjige, po kvantitetu i načinu pristupa pravopisnoj problematici u bosanskom jeziku, nema ni u srpskom ni u hrvatskom ni u crnogorskom, a do sad ni u bosanskom jeziku, što mogu potvrditi kvantitativne činjenice obzirom da se radi o obimnoj knjizi koja ima 1.144 stranice i 50.000 akcentiranih rječničkih odrednica u 1.242 tačke“, kaže Bulić.
O „Bosanskom pravopisu“, pored autora, govorili su: prof.dr. Ismail Palić, doc.dr. Azra Hodžić-Čavkić i prof.dr. Halid Bulić koji su ovom prilikom istakli da je autor Bulić osoba koja se decenijama predano, sistematski i vrlo odgovorno bavi pitanjima standardizacije bosanskog jezika. „Knjiga sadrži dva glavna dijela. Prvi dio je posvećen pravopisnim preporukama, odnosno pravopisnim pravilima, a u drugom dijelu sadrži rječnik. Možemo slobodno kazati da je ovo najobimniji pravopis u južnoj slavistici. To nam govori da je autor uložio veliki napor koji je vrijedan svake hvale. U knjizi se nalazi oko 400 stranica pravopisnih preporuka jer se autor uhvatio u koštac sa svakim pravopisnim problemom kojeg je zabilježio tokom svog rada. „Bosanski pravopis“ knjiga je na koju se svaki korisnik bosanskog jezika može osloniti u svakoj situaciji kada nešto mora napisati ili ima pravopisnu dilemu. Za razliku od mnogih normativnih priručnika, nikome ne sugerira kako treba misliti već kako vlastitu misao korektno napisati. Autor poštuje budućeg čitaoca lijepim, jasnim i ne predugim rečenicama, te se služi terminom pravopisna preporuka kojim upućuje zašto je rješenje koje preporučuje najbolje“, kazano je, između ostalog, tokom promocije.