Unija studenata Univerziteta u Zenici uputila je, nedavno, inicijativu prema gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću i Gradskom vijeću Zenica za stipendiranje studenata kako bi se, ističu, poboljšao ekonomski status zeničkih studenata.
„Naša inicijativa koju želimo da Grad usvoji jeste da se u Budžetu Grada izdvoje dostatna finansijska sredstva za stipendiranje studenata iz Zenice, i to: studenata iz Zenice koji se prvi put upisuju u prvu godinu I (prvog) ciklusa studija na nekom od studijskih programa Univerziteta u Zenici, koji su kao učenici generacije završili srednjoškolsko obrazovanje u nekoj od srednjih škola Zeničko-dobojskog kantona, te studenata iz Zenice druge, treće i četvrte godine I (prvog) ciklusa studija na nekom od studijskih programa Univerziteta u Zenici, koji nisu ponavljali upis niti u jednoj godini studija i koji su u prethodnoj akademskoj godini ostvarili prosjek ocjena minimalno 8.5. Na Univerzitetu u Zenici u prethodnoj akademskoj 2021/2022. godini studiralo je oko stotinu studenata koji bi zadovoljili naprijed navedene kriterije. Predlažemo da se za ove studente treba obezbjediti stipendije u visini od oko 2400 KM na godišnjem nivou, a ako uzmemo procjenu da je takvih studenata bilo oko stotinu, iz Budžeta Grada bi se trebalo izdvojiti ukupno oko 240.000 KM na godišnjem nivou“, kaže Faris Preljević, predsjednik Unije studenata UNZE.
Studentima bi, kažu, ove stipendije značajno pomogle boljem životnom standardu i ekonomskoj situaciji, a što bi, u konačnici, doprinijelo i usavršavanju studenata u toku njihovog studija. Ističu da studenti dugo nisu bili u fokusu te da je vrijeme je da se počne razmišljati i o njima.
„Što se tiče mjesečnih izdataka studenata, prema podacima koje sam dobio od predstavnika na fakultetima, radi se o 500 KM pa i više. Naravno, studenti koji žive u Zenici troše manje od onih koji dolaze iz drugih gradova, međutim kada pogledate životni standard jednog studenta vidjet ćete da su studenti u jako nepovoljnom položaju. Student dok pokrije troškove stanovanja i hrane, ostane mu tek toliko novaca da popije po jednu kahvu sa prijateljima. Smatramo da je to loš životni standard i da takav pristup prema studentima odbija mlađe generacije da upisuju fakultete jer zašto da gubite četiri, minimalno, godine života i da živite oskudno kada vam se nude prilike da idete vani, zaradite novac i svoje najbolje godine provedete, da tako kažem, lagodnije. Zbog toga tražimo stipendije koje su “no brainer” u svakoj zajednici u Evropi pa i u Americi koja ima Univerzitet i koja želi da se izgradi kao studentski grad“, kaže Preljević.