Uslijed obilnih padavina u petak poslijepodne, došlo je do porasta vodostaja rijeke Tešanjke i njenih pritoka (potoka) i do izlivanja vode iz korita. Nije bilo životno ugroženih, a dojavljene su štete u nekoliko privatnih i poslovnih objekata. U određenom periodu regionalni put i nekoliko lokalnih puteva su bili neprohodni. U prvim trenucima angažirani su pripadnici Civilne zaštite i Profesionalne vatrogasne jedinice, pripadnici dva dobrovoljna vatrogasna društva, komunalno preduzeće i policija.
Nije bilo životno ugroženih
Na terenu su angažirane firme na obezbjeđenju nužne prohodnosti, a u 20 sati, nakon prikupljenih informacija sa terena, održana je sjednica Štaba Civilne zaštite te donešena odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće.
„Sama činjenica da je u roku od, otprilike, sat vremena palo blizu 45 litara po m2 govori kolika je to bila količina vode koja se, iz korita rijeka, izlila na određene saobraćajnice, odnosno privatne i poslovne objekte. Zbog svega toga je, u jednom momentu, došlo do prekida u saobraćaju regionalne ceste Prnjavor-Novi Šeher i lokalne ceste Tešanj-Tešanjka, ali smo brzo intervenisali i uspostavili prohodnost puteva. Najvažnije je da nije bilo stradalih, ali je bilo trenutne evakuacije i izmještanja iz prizemlja objekata na spratove i slično, kao i ulaska vode u tri školska objekta“, kazao nam je Mensur Saletović, pomoćnik općinskog načelnika u Službi civilne zaštite Općine Tešanj.
Sanacija šteta
U petak navečer i tokom subote, pripadnici Civilne zaštite sa angažovanim jedinicama i izvođačima radili su na sanaciji šteta od poplave. Ukupno je bilo angažovano više od 30 radnih mašina (bagera, kamiona, gredera, cisterni…). Vatrogasne jedinice (profesionalne i DVD Tešanj, Jelah, Doboj Jug) su vršile ispumpavanje vode i pranje površina na više lokacija, a ekipe Higijensko-epidemiološke službe su vršile dezinfekciju prostora. Prikupljane su informacije i prijave o nastaloj šteti, te je počeo rad komisija o procjeni šteta. Veća oštećenja su nastala na značajnom broju makadamskih puteva, potpornim zidovima u Poslovnoj zoni Bukva, kanalizacionim vodovodima. Prijavljeno je plavljenje dvadesetak stambenih i pomoćnih objekata i desetak proizvodnih i poslovnih objekata.
„Nakon proglašenja stanja prirodne nesreće, prije svega, radili smo na spašavanju ljudi i ljudskih života, što je i najvažnije, zatim otklanjanju tih posljedica, a već danas (ponedjeljak, op.a.) smo u fazi saniranja posljedica. Zahvaljujući brzoj intervenciji i poduzetim aktivnostima, u subotu ujutro smo već imali normalno funkcionisanje saobraćaja i svih institucija na području općine Tešanj. Sada slijedi faza, prije svega, preliminarne procjene šteta, a nakon toga slijedi prava procjena šteta, prilikom čega se izlazi na svaki objekat, kako bi se utvrdilo stanje“, rekao je Saletović.
Općinu Tešanj su, u subotu, posjetili direktor Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK Džavid Aličić i, u ime Vlade ZDK, ministar Mirsad Hadžić, te je najavljena podrška u sanaciji nastalih šteta. Pozivima prema načelniku Općine Tešanj, Suadu Huskiću, podršku i spremnost na angažman izrazili su premijer ZDK, Mirnes Bašić, (grado)načelnici Doboja, Maglaja, Visokog, Konjica, Sanskog Mosta i predstavnici Federalne uprave civilne zaštite.