Nakon više do dvadeset godina od smrti Mehmeda Mahmutovića Memiša, objavljen je i promoviran ratni dnevnik, svjevrstan dokument i književno djelo “Rovovi u mojoj bašti”.
U prepunoj sali Gradske biblioteke održana je promocija ratnog dnevnika “Rovovi u mojoj bašti” autora rahmetli Mehmeda Mahmutovića-Memiša a o autoru, sadržaju djela i njegovom značaju govorili, Mustafa Spahić Mujki, Nihad Klinčević, Amir Ismić, Merjem Mujić i Armin Jašarević.
Riječ je o zapaženom i afirmisanom autoru koji je u svojoj bogatoj karijeri objavio trinaest knjiga.
-U najtežim ratnim vremenima autor je uspio da vjerodostojno zabilježi sva dešavanja u Bosni i Hercegovini, Zavidovićima te pregovore na međunarodnom planu. Riječ je o dnevniku od tri toma koji ima preko 2.500 stranica gdje je osim dnevničkih zapisa autor uvrstio i svoje memoare, putopisne reportaže ali i pjesme koje je napisao i poklonio nekim gradovima i pojedincima. Po svom sadržaju ova knjiga ima snažan magnetizam koji će još dugo vremena autora zadržati na sceni i koja će privlačiti mnoge istraživače koji će iz nje crpiti vrijedne izvore za nove naučne radove, i koji će vršiti jedan vid revizije ukazujući na sva krivotvorenja kojima se nastoji plasirati iskrivljena slika ratnih dešavanja na ovim prostorima- istakao je recenzent knjige Nihad Klinčević.