Promocijom knjige „Bogovo roblje“ akademika Enesa Karića, koja je održana protekle sedmice u Gradskoj biblioteci Zenica, završena je tradicionalna manifestacija „Mjesec knjige“.
Autor je roman pozicionirao u vrijeme svog odrastanja i kada je bio učenik Gazi Husrev-begove medrese, u kojoj je proveo period od 1973. do 1978. godine, odnosno 10 semestara. „Bila je to stroga škola, vjerska. Kada smo imali osjećaj da vjeru niko neće, mi mladi smo tu bili. Doživljavali smo kao da nam se vjera u Boga nameće, te da tu vjeru niko izvan zidova medrese neće. Naravno, to su sve naše naivne mladalačke misli u tom vremenu u kojem smo živjeli. Roman „Bogovo roblje“ je hronika o toj školi koja je trebala da se preseli u novu zgradu, a to novo je značilo da se reformira, ali i neko novo vrijeme u kojem ćemo upisivati državne fakultete. Roman je, zapravo, o jednoj mladosti koja je za trajno prošla u tim godinama“, kaže akademik Karić.
Promotor romana bio je muftija zenički prof. dr. Mevludin Dizdarević koji je kazao da se akademik Karić profilisao kao alim, teolog i univerzitetski profesor koji je zasjekao u dubine islamskog znanja, te da se u njegovim teološkim i naučnim tekstovima može prepoznati književna nota koju rijetki baštine u našoj intelektualnoj tradiciji. „Svojevrsni je književni fenomen. Mnogo toga je napisao, objavio i preveo, a u svojim romanima i proznim štivima obrazlaže čvorišna pitanja svog života. Kroz ove tesktove preispituje vlastiti životni put i daje odgovore na neka temeljna pitanja. Ovaj roman predstavlja obavezujuće štivo za svakoga ko želi da razumije kako je bilo živjeti i biti musliman, medreslija i vjernik u doba socijalističke BiH. Bilo je to za mnoge vrijeme prosperiteta i ugodnog života ali isto tako za mnoge to je bilo tegobno vrijeme i vrijeme isključenosti, izolacije i progona“, kaže Dizdarević istakavši da je ovaj roman vraćanje duga brojnim imamima, muderisima, kadijama koji su završavali u zatvorima ili bili proganjani od onog režima, a on kao učenik medrese koji je živio u tom vremenu, pokušao je da predstavi jedan djelić tog vremena kroz vlastito iskustvo.