Bosansko narodno pozorište Zenica je u godini na izmaku ostvarilo jako mnogo. Pripremili su četiri predstave za odrasle: Ugasimo svjetlo, Kuća, Tri dana i Trainspotting, te predstavu za djecu Oslobodimo umjetnike. Organizirali su XXI Festival bosanskohercegovačke drame, potom 6. Internacionalni festival edukativnog teatra, radili na čvršćem uvezivanju BNP-a s ostalim gradovima ZDK, imali mnogo izvedbi svojih predstava u matičnoj kući, kao i na pozornicama u BiH i šire.
-Naši umjetnici su na festivalima nagrađivani, a naše predstave jako dobro prolazile. U ovom trenutku pripremamo dvije nove predstave kojima ćemo već u februaru obradovati našu najmlađu publiku, kao i one odrasle. U pitanju su predstave „Grobnica za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo“ u režiji Zlatka Pakovića, kao i lutkarska predstava „Pinokio“ u režiji Darka Kovačovskog -kaže Miroljub Mijatović, direktor BNP-a, te dodaje da se u 2022. godini nakon popuštanja mjera zbog pandemije publika počela vraćati u pozorište.
– Po našoj evidenciji, publika se vratila u pozorište. Imali smo jako mnogo sadržaja, kako igranja dramskih predstava, potom predstava za djecu i mlade, tako i koncertnih aktivnosti, a sve to spada u dio našeg ukupnog repertoarskog plana, kao i ukupnog broja igranja. Kad su u pitanju želje za 2023. godinu, ono što nam svima želim na prvom mjestu sigurno je zdravlje. Potom, moja najveća želja vezana za Bosansko narodno pozorište Zenice jeste sanacija i popravka ravnog krova BNP-a Zenica, kako bi se stvorili normalni uslovi za rad i umjetničko kreativno stvaranje. Naravno da u želje spadaju i uspjesi naših predstava -zaključio je Mijatović.