Divanhana je osnovana početkom 2009. godine i izvodi tradicionalnu muziku zemalja Balkana u novim, prepoznatljivim aranžmanima koji su nastali uz uticaj jazz, pop i klasične muzike. Poseban fokus stavljaju na njegovanje i prezentovanje sevdaha, urbane tradicionalne muzike Bosne i Hercegovine. Pored vrlo posvećenog i istraživačkog pristupa tradiciji, svoj stvaralački opus obogaćuje i autorskom muzikom za koju inspiraciju crpe upravo iz tradicionalne pjesme.
Protekle sedmice su svojim izvedbama ponovno oduševili brojnu publiku u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica. Ovaj koncert bio je prvi u nizu koje će u okviru svjetske turneje „Zavrzlama tour“ održati u toku 2023. godine.
– Zavrzlama su naši životi u Bosni i Hercegovini, koji su toliko zapetljani i zamršeni uticajima različitih tradicija, religija, običaja i kultura. Zavrzlama su naše rijeke, njihove pritoke i potoci, koje stežu naša brda i planine u čvor pa su se izvile tako visoko da s njih vidiš haman cijelu planetu. Zavrzlama je i naš sevdah u koji je zapetljan instrumentarij donešen s istoka i zapada, ritmičke strukture s različitih krajeva svijeta, lirika s dozom ljubavi, dozom šale, dozom tragedije. Zavrzlama je na koncu muzika ovog albuma -kazao je član Divanhane, Neven Tunjić.
Tradicionalno druženje publike s članovima Divanhane je i ovaj put održano nakon koncerta u foajeu BNP-a.