Jedan od najpoznatijih kulturno-muzičkih brendova Zenice, Udruženje muzičke omladine „Omladinski hor“ Zenica užurbano radi na novom projektu čija premijerna izvedba je planirana za 17. decembar na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Ovu informaciju je ekskluzivno za Našu riječ potvrdio maestro Milenko Karović, dirigent Omladinskog hora.


Udruženje muzičke omladine Omladinski hor Zenica, koji je nastao prije 31 godinu kao organizacija koja je prkosila ratu i putem umjetnosti slala poruku da mir nema alternativu, danas uživa ugled u svom gradu, državi, ali i van njenih granica.


– Naziv projekta je „Quo vadis, homo?“ ili u prijevodu „Kuda ideš, čovječe?“. Ideja je rađena po poemi „Cigani“ Aleksandra Sergejeviča Puškina i prenesena je u današnje vrijeme. Hoćemo da prikažemo kontrast virtualne i totalne slobode-kaže Karović te dodaje da će u prvoj sceni na pozornici biti djeca s mobitelima u rukama a da glavni lik radi za kompjuterom te se počinje nervirati jer ne može da normalno živi dok u pozadini ide numera „Urbano, samo urbano“ od Ramba Amadeusa.
– Nakon tog radnja počinje kad hor zapjeva „Đurđevdan“. Slijedi nesretno zaljubljivanje u mladu, vrckavu Romkinju čiji otac nije zadovoljan s tim izborom. Ovaj projekat je mnogo kompleksniji od našeg prethodnog, mjuzikla „Hanka“. Neke od numera koje će se izvesti su: „Hanuma“, „Kćeri moja Aliji dal’ da te dam?“, „Čaje šukarije“, „Mjesečina“, „Đelem, đelem“… -opisao je ukratko Karović radnju mjuzikla koji je ljubavna drama, te koji je zamišljen u scenariju kao pozorišna predstava s trajanjem malo kraćim od sat vremena. Segmentarne probe s horom i solistima su u toku. U ovom projektu s Omladinski horom ponovno surađuje Semir Šerić koji je zadužen za plesni dio, kao i članovi DOLS-a zeničkog pozorišta. Glavna solistica će biti Sandra Ubiparip a solista Ajdin Huskić. Za ozvučenje, svjetlo i scenu su zadužene standardne ekipe koje su i ranije sarađivale s Omladinskim horom.